Съдят майка и син за измама при изпълнение на европроект

/ Дарик Добрич
Двама подсъдими за неправомерно получаване на европейски средства са изправени пред Окръжен съд - Добрич, съобщават оттам. Обвинението е повдигнато срещу 31-годишен управител на добричка фирма и неговата майка, която била упълномощена да върши административната дейност.

Прокуратурата твърди, че в периода от 10 май до 28 юли 2016 г. те са представили неверни сведения, за да получат 3 227 лв. от бюджета на проект „Обучение и заетост за младите хора“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Според обвинението неверните данни били включени в четири искания за плащане, представени пред Дирекция „Бюро по труда“ - Добрич и се отнасяли за трима наети по проекта младежи и служител на фирмата, посочен за техен наставник.

В документите било отразено, че за различен период от време всеки от младежите е работил във фирмата и е бил обучаван. Въз основа на подадените искания фирмата получавала средства за заплати и осигуровки на наетите младежи, както и за допълнително възнаграждение на наставника.

Прокуратурата твърди, че всъщност младежите били формално назначени във фирмата, но на практика никога не са работили там и не са били обучавани. С двама от тях била постигната уговорка в срока на договорите им да получават по 50 лева месечно без да ходят на работа.

Третият отказал да участва в схемата и съобщил в полицията за случващото се. Делото преминава по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица.