Швейцарско сдружение събира млади музиканти  в Балчик
Швейцарско сдружение събира млади музиканти в Балчик / община Балчик, архив

Швейцарското сдружение "Култура край границата" подготвя проекта Мюзик кампус - Балчик /Music Campus Balchik/, който предвижда обучение на млади български музиканти. Първото издание на инициативата ще се реализира в от 3 до 10 септември в Двореца, където ще се организират майсторски класове по цигулка, виола, виолончело и флейта. За преподаватели са поканени признати професионални музиканти от България, Швейцария и Испания, които ще обучават 30 български изпълнители.

За участие ще се одобряват млади музиканти с доказан талант и с намерение да се занимават професионално с музика. Подборът ще бъде направен сред възпитаниците на музикалните училища и софийската консерватория, ще се поканят и лауреати на националния конкурс "Светослав Обретенов" в Провадия.

Идеята е таксата за участие в майсторските класове да бъде заплатена от организатора чрез предоставяне на стипендии на младите музиканти, обясни председателят на швейцарското сдружение българката Жасмина Щалдер. "Знам, че за българските таланти е трудно да платят и една минимална такса за участие и се надявам с тези стипендии наистина да помогнем за тяхната бъдеща кариера", коментира пред журналисти Щалдер. Общият бюджет на проекта е 50 хил. лева, които сдружението набира от частни донори от България и основно от Швейцария.

Двореца в Балчик е избран за домакин на проявата, защото като затворен комплекс ще даде възможност младите хора да бъдат изведени от ежедневието и за времето на инициативата да се посветят изяло на музиката, обясни Жасмина Щалдер. Предвижда се във вечерните часове те да изнасят малки концерти за жителите на Балчик.

Сдружение "Култура край границата" вече десет години работи за обмена на културни дейци от България и Швейцария, каза още Щалдер. Основните акценти в дейността досега са били в областта на визуалното изкуство. Правени са пленери, изложби на швейцарски творци в България и обратно на българи в Швейцария. Организирани са и прояви в областта на класическата музика. Проектът  Мюзик кампус е най-големият до момента.

Жасмина Щалдер обясни, че  почти от 20 години живее между България и Швейцария и за това време е научила, че и в двете страни има нагласи и мнения, които не отговарят изцяло на действителността. С работата на сдружението тя е решила да допринесе за преодоляване на съществуващите предразсъдъци. "Смятам ,че културата и изкуството са може би един от най-преките мостове за преодоляване на различията и бариерите между хората", посочи Щалдер.