От БСП смятат, че липсва държавна политика в образованието
От БСП смятат, че липсва държавна политика в образованието / Дарик Добрич
От БСП смятат, че липсва държавна политика в образованието
58061
От БСП смятат, че липсва държавна политика в образованието
  • От БСП смятат, че липсва държавна политика в образованието

Форум за образованието се проведе в Добрич, организиран от Областния съвет на БСП и Областния съвет на жените-социалистки. В конференцията се включиха народните представители от БСП Валентина Богданова и проф. д.н. Ваня Добрева - членове на парламентарната комисия за образование и наука, и доц. Христо Монов - преподавател в СУ „ Св. Климент Охридски", психолог, бивш заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Конференцията е политическа, но няма как да е иначе, защото образованието също е част от политиката, бяха категорични присъстващите, които нападнаха управляващите за отношението към сектора и лъжата, че той е приоритет за тях. Проф. Ваня Добрева изнесе данни, че за образование в бюджет'2012 са заделени 3.4% от БВП, а за следващата е планирано да бъдат 3.5%. Тя смята, че тези средства всъщност покриват индекса на инфлация и училищата няма да получат нищо. Няма такава държава-членка на ЕС, категорична е проф. Добрева. Тя смята също, че "по отношение на науката ГЕРБ нарушава националните интереси", заплашвайки със закриване БАН и обсерваторията в Рожен. За научни изследвания в България се заделят 0.2% от БВП, от които само 0.14% се дават от държавата, посочи проф. Добрева. "Без наука, страната ни се превръща в обслужващ персонал", коментира тя.

От БСП заявиха, че ще гласуват против новия Закон за предучилищното и училищно образование, който предстои да се гледа в Народното събрание. Притесненията на социалистите са, че в него е залегнало унищожаване на математическите и хуманитарни гимназии, на ресурсни центрове и обучение на деца със специални потребности, недопустимо субсидиране на частното образование. Притеснени сме и от липсата в текста на фигурата на учителя, тъй като тази дума се споменава само веднъж, посочи депутатът Валентина Богданова. Тя смята, че новият закон не решава нито един от големите проблеми на образованието в България.

Гостите бяха попитани за оценката си за делегираните бюджети, които въведе през 2008 г. тройната коалиция. Валентина Богданова припомни, че те бяха въведени прибързано под давление на синдикатите, вместо да се изчака една пробна година в определени училища и да се оцени ефекта от този принцип на финансиране. В началото, счита тя, делегираните бюджети са били добро решение, но то иска сега преоценка, която според Богданова няма да стане с новия закон за образованието. Трябва да се търсят и дефектите, но и ефектите, подчерта тя. Според колегата й от БСП - доц. Христо Монов от СУ няма връзка между финансиране и успешност на едно учебно заведение. На конференцията той каза, че това което липсва е наистина държавна политика, която да реагира в проблемните региони и теми. /чуйте го в записа/

Сред мерките, които са разписали от БСП като техни цели в развитието на образованието са да се отделят 6% от БВП, както е в други европейски страни, отпадащите от образование деца да бъдат под 15% и да се въведат училища "Втори шанс", обвързаност на средно и висше образование и утвърждаване на система от държавно-зрелостни изпити като единствен вход за висше образование. Социалистите искат още в дългосрочен план учителят да стане регулирана професия.