Очакват се до 700 кг. от декар пшеница при правилно изпълнени агротехнически дейности
Очакват се до 700 кг. от декар пшеница при правилно изпълнени агротехнически дейности / Дарик Добрич

Добиви от 650-700 кг. от декар пшеница ще получат тази година   зърнопроизводителите, ако са направили нормалните агротехнически мероприятия. Такава прогноза направи директорът на Добруджанския земеделски институт проф. Иван Киряков, като се застрахова, че все пак има още един месец до жътвата.

Той определи като необичайна селскостопанската година. Зърнените култури са били подложени на дълга, топла и влажна есен, почти безснежна за региона зима и дълга и хладна пролет. По думите му много производители са засели 10-15 дни преди оптималните срокове за сеитба.

Заради високите температури и бързото братене се е стигнало до силно сгъстяване на посевите. Високите торови норми през януари и гъстите посеви са довели през  месец  март до полегнали ниви. Заради появили се житни мухи, септориоза /листен пригор/ и масова жълта ръжда производителите са били принудени да третират нееднократно посевите. Това е повишило много себестойността на пшеницата.

Цената й според професора няма да надхвърли 300 лева за тон, при положение че през 2011 година тя е била 400-440 лв./т. Влияние върху цената ще окажат очакваните добри добиви в Русия и Украйна и голямото останало количество от предходната година.

По-слаба реколта от пшеница от миналогодишната прогнозира селекционерът проф. Николай Ценов. „Състоянието на посевите няма нищо общо с надеждите, които бяха през пролетта, а към жътвата нещата става все по-зле. Причина са температурните аномалии – през нощта е студено, а през деня – горещо. Температурата е важна за развитието на посевите, а това, което не е добре за културата, е добре за болестите. В Южна България само малка част от посевите са в добро състояние. Нещата са пъстри, трудно е да се даде прогноза за цялата страна”, коментира Ценов.

Той припомни, че миналата година имаше рекордна продукция – около 5 млн.тона пшеница, за първи път от 1989 година насам. Една четвърт от зърното обаче е още по складовете. Според професора новата продукция ще има голяма себестойност, защото са приложени много дейности по растителна защита. 20-30 лева на декар повече разходи имат производителите тази година. Ценов прогнозира, че българските сортове ще дадат по-добра реколта, защото са по-приспособими към нашите условия и по-устойчиви на болестите на нашата територия.