Обсъдиха Областната стратегия за социални услуги
Обсъдиха Областната стратегия за социални услуги / Областна администрация Добрич

Финалната оценка на ефективността и въздействието на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Добрич бе представена на работна среща, председателствана от Областния управител Детелина Николова. Тя апелира към предприемане на бързи и синхронизирани действия, с оглед на заложените срокове до края на месец март, новата Областна стратегия за следващия 5 годишен период, да бъде приета, информираха от Областна администрация.

Финалната оценка на ефективността и въздействието на Социалната стратегия /2011-2015/, бе възложена от Областния управител през месец януари т.г., и изготвена от Фондация „Лумос”, клон България. Препоръките са използвани при изготвяне на Областен анализ на ситуацията и оценка на потребностите в областта, необходим при планирането за периода до 2020 година.

"Деинституционализацията на грижата за децата, заложена в Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България", е необратим процес в област Добрич", този основен извод, е направен в доклада на „Лумос”, представен от регионалния координатор Снежана Ванкова. В него се подчертава, че в отчетния период е планирано закриването само на една институция за деца и намаляване на капацитета на други две, а в края на 2015 г. са закрити три от четири институции. Съществено е нарастването на социални услуги в общността за деца, чието увеличение достига 94% от общия брой на услугите за тях. Нарастване се отчита и при услугите в общността за хора с увреждания и стари хора, като то достига 87%, в това число услуги държавно делегирана дейност, местнa дейност и частно финансирани.

Анализ на ситуацията и оценка на потребностите в областта, необходими при планирането за периода 2016-2020 г., бе представен от заместник областния управител Ивайло Манушев. В документа, е направен изводът, че приемната грижа в областта продължава да се развива - във всички общини има утвърдени професионални приемни семейства, като техният брой е значително по- голям в Добрич.