Носталгията на Чапек по изчезналите приказни същества в новия куклен спектакъл
Носталгията на Чапек по изчезналите приказни същества в новия куклен спектакъл / plovdivmedia.com
Носталгията на Чапек по изчезналите приказни същества в новия куклен спектакъл
51756
Носталгията на Чапек по изчезналите приказни същества в новия куклен спектакъл
  • Носталгията на Чапек по изчезналите приказни същества в новия куклен спектакъл

Първата за сезона премиера на Държавен куклен театър „Дора Габе" - „Приказка за скитник", ще се състои в Международния ден на театъра - 27 март, от 18.00 часа. Спектакълът е по произведението на Карел Чапек „Приказка за скитник", но в него са вплетени диалози и герои от други приказки на големия чешки писател и драматург. Драматизацията е на Стефан Москов и Леонард Капон, който е и режисьор на пиесата. Сценографията е дело на Вирджиния Петкова, участват актьорите Теодора Желева, Мирослава Демирева и Мартин Радилов.

Лео Капон не за първи път работи с добричката трупа. В началото на 90-те години той поставя в Добрич „Шивачът на приказки", като спектакълът печели  четири награди на международния фестивал „Златният делфин". По-късно режисира „Аладин" и „Котаракът в чизми".

„Чапек отдавна не е правен в България, а е един от най-интересните автори на приказки, макар че има издадена само една детска книжка. Те обаче са много странни, различни от популярните приказки. Носят специфичната атмосфера на красива носталгия по изчезналите приказни същества, които не че са изчезнали, а може би ние, хората сме се променили и просто вече не ги виждаме", сподели режисьорът. 

„В постановката се разказва за това какво е скитник, защо въображението ни с възрастта започва да ни изневерява и къде са истинските съкровища", допълва Лео Капон. Актьорите използват в спектакъла импровизирани кукли. „Това е подчинено на основната идея за въображението и доколко ние можем да  виждаме приказните неща, които може би са в най-обикновените предмети, стига да искаме да ги открием или да им разрешим те да ни намерят", разкрива Капон.

Лео Капон е известен като една от най-активните творчески личности в театралното изкуство, той е сценограф, режисьор, преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Има над 80 постановки, много от които са представяни стотици пъти. Работил е в театри в Пловдив, Варна, Хасково, Шумен, Сливен, Димитровград и др. Поставял е в Германия, Гърция, Турция.

В прикачения файл чуйте интервю с Леонард Капон: