Мая Манолова се срещна с протестиращите в мина Оброчище
Мая Манолова се срещна с протестиращите в мина Оброчище / БГНЕС, архив
Омбудсманът Мая Манолова се срещна с работещите в рудника
Протестиращите от мина „Оброчище“ в добричкото село Църква настояват за увеличение на възнагражденията им, транспорт и социални придобивки, каквито им се полагат, в противен случай предлагат да се развали концесията на находището на манган и да се търси друга фирма, която да го стопанисва. Това заяви пред Дарик Ивайло Тодоров от служителите.
 
От вчера 180 миньори са пред рудника, засилена охрана не ги допуска да слязат под земята. Порталът е затворен, като 60 души са вътре в двора, останалите чакат отпред. „Оставаме на място, защото ако не сме се явили на смяна могат да ни уволнят дисциплинарно“, каза Тодоров. Протестиращите се опасяваха, че водата в мината не се изпомпва и може да се наводнят галериите, но снощи в 17.30 ч. помпиерът е бил допуснат. В 20.30 ч. пък е пристигнала проверка от Министерството на енергетиката.
 
Тази сутрин с протестиращите се срещна омбудсманът Мая Манолова. Тя поддържа от няколко дни връзка с отговорните институции по казуса, разговаряла е с ресорното министерство, има среща и в Регионална дирекция „Инспекция по труда“. Успяла е да се свърже с концесионерите - след като е заплашила пред медии, че ще поиска преразглеждане на сделката, представителка на управителя е изпратила папка с информация, но Манолова недоумява защо ръководството не е на място в мината. Омбудсманът ще търси начин да събере всички данни и да срещне страните по случая, за да се стигне до споразумение, но заяви, че има минимум от искания, които трябва веднага да се изпълнят – по-високи заплати, здравословни и безопасни условия на труд, ваучери за храна, питейна вода.
 
Протестиращите заявяват, че ако не седнат на масата на преговорите с концесионерите и не получат исканите придобивки – уреден транспорт за сметка на работодателя, 30% увеличениe на заплатите (сега те получават между 460 и 650 лева) и полагащите се социални придобивки, след изборите отиват в София, за да протестират пред Министерски съвет. „Искаме нов, свестен, платежоспособен и коректен работодател“, каза Ивайло Тодоров.