Имаме неграмотно отношение към природата
Имаме неграмотно отношение към природата / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Имаме неграмотно отношение към природата
71271
Имаме неграмотно отношение към природата
  • Имаме неграмотно отношение към природата

Неграмотното отношение към природата вреди на много видове в Добруджа, сподели за Дарик Стоян Нонев - специалист от отдел "Природа" към Регионален исторически музей Добрич, където работи от 1971 г. Ръководител е на екипа, създал обновената експозиция "Природата на Добруджа" в сградата в градския парк, която бе открита преди дни. Всички препарирани образци там са негово дело. Нонев почти всеки ден е на терен и познава отблизо всички промени, станали в околната среда в региона в последните години.

Замирането на селата влияе силно на местообитанията на видовете, каза той. Преди 50 години селата бяха живи, там се гледаха в стопанства и дворове домашни животни, покрай чиито дажби се изхранваха и дивите. Сега селата са запустяли и очаквано белките дойдоха в града да ядат от препълнените кофи за смет. Наблюдаваме и увеличение на посевните и сивите врани, които се хранят с червеи от близките поля, а гнездят в градовете на спокойствие, защото полезащитните пояси са почти изсечени.

Сред другите големи промени в местната фауна са намаляването на лалугерите, заради масовото разораване на площи; липсата на червен ангъч покрай Суха река; наличието на много чакали, които са отскоро сред нас, но вече популацията им е твърде голяма. Има повече от белоопашатия мишелов, както и пик на големия корморан, който е на път да измести от Добруджа аристотелевия, каза още специалистът.

Той изрази възмущението си от неграмотното отношение на земеделските стопани към природата в региона. Покрай сеитбата, в поясите се изхвърлят и изливат препарати, изоставят се и обеззаразени семена, които носят смърт на животните, каза Нонев и посочи, че своя дан имат и агроаптеките, където продават химикали в нерегламентирани мерителни единици като "капачки и кибритени кутийки".

"Ако опазим гората и полето ще имаме и живот в тях", каза Нонев и изрази оптимизъм заради работата на ловни и горски стопанства и най-вече неправителствени природозащитни организации, които повишават еко-културата на хората. "Трябва да учим децата на добро отношение към природата", заявява още ученият.

Чуйте цялото интервю с него за сегашното състояние на природата на Добруджа - в аудиофайла.

Имаме неграмотно отношение към природата
netinfo