Докато има “мулета”, ще има телефонни измами
Докато има “мулета”, ще има телефонни измами / Дарик Добрич
Докато има “мулета”, ще има телефонни измами
79467
Докато има “мулета”, ще има телефонни измами
  • Докато има “мулета”, ще има телефонни измами

В последните месеци в Добрич има нов бум на телефонните измами. Не може да се предвиди кога градът ни ще бъде извън фокуса на внимание на измамниците, защото това зависи от наличието на куриери, или т.нар. "мулета". Докато има "мулета", които да пренасят парите от жертвите до престъпниците, ще има и измамени, казва инспектор Ивелин Алексиев от Областната дирекция на МВР Добрич. Мошениците си стоят на едно място, сочат данните на полицията, винаги звънят на стационарни телефони, винаги са мъже. Куриерите са местни хора, без криминални прояви, търсещи работа, които биват въвлечени в схените чрез обяви в интернет и пресата. Схемите действат само през домашните телефони, защото чрез мобилните не се знае населеното място, а трябва да има вече осигурено "муле", за да вземе парите. Измамниците са основно от град Ветово, област Русе; Горна Оряховица; Павликени; Велико Търново - цели семейства, за които това е станало начин на препитание. Трудно могат да бъдат установени, а доказването на престъпната им дейност отнема много време. Затова най-уязвими по веригата са "мулетата" и най-често те са залавяни и осъждани.

Има само един сравнително нов метод на измама - закупуване на климатици, за които се иска капаро. Продължават да се ползват и старите схеми - искат се пари за златни пирони за пострадал в катастрофа близък със счупен крайник; за ваксини против ебола и свински грип; за подкуп на властимащо лице заради катастрофа с ранен; както и за получаване на колет от чужбина, в който има лакомства.

Има няколко фактора, които могат да повлияят намаляването на телефонните измами, посочват от полицията. На първо място са близки, съседи и познати на възрастните хора, които да следят техния живот ежедневно и да са бдителни при тревога. Младите следва да обяснят на възрастните си роднини да не дават нищо на непознати, винаги първо да се обаждат на тях, а така също могат да ги склонят да сложат спестяванията си в банка или да им ги предадат. Много важен фактор са "мулетата" - ако търсещи работа се откажат от оферти за пренос на пликове срещу бърза печалба от стотици левове, това ще осуети измамите. Могат да помогнат и банковите служители, отбеляза Алексиев, като се обадят на полицията при забелязан разтревожен възрастен човек, който тегли голяма сума. Благодарение на такива сигнали, много опити за измама са били пресечени, посочи той. Най-после могат сами да си помогнат и старците - като се доверят на своите близки и роднини, като не дават пари на непознати.

Чуйте препоръки от полицията в аудиото.