Добрич има нужда от общинска полиция и строг контрол на вандализма
Добрич има нужда от общинска полиция и строг контрол на вандализма / Дарик Добрич
Добрич има нужда от общинска полиция и строг контрол на вандализма
23187
Добрич има нужда от общинска полиция и строг контрол на вандализма
  • Добрич има нужда от общинска полиция и строг контрол на вандализма

Много обекти от градската среда на Добрич, описани в инвестиционен проект с 26 позиции, планира общината да подобри или изгради с банков кредит от 10 млн. лева. Сред намеренията са:
- довършване изграждането на подходи и елементи в големи междублокови пространства;
- възстановяване на детските и спортните площадки във всички райони;
- пълна рехабилитация на прилежащата и подземна инфраструктура по ул. „Христо Ботев";
- благоустрояване на един от първите изградени жилищни комплекси - между бул. „Русия", ул. „Вардар" и ул. „Дунав" - Дунав и Югоизток, като това включва и пълна рехабилитация на ул. „Дунав" и ул. „Вардар";
- подобряване на спирките на масовия градски транспорт, които не могат да бъдат дадени на концесия - монтаж на нови покривни и прозрачни ограждащи страници и на места за сядане.

Проектът на община Добрич се обсъжда публично до 29 ноември - на тел. 058 / 600 416 или на имейла dobrich@dobrich.bg, а на 30 ноември ще го гледат общинските съветници и трябва да вземат окончателно решение кое да се ремонтира със заема.
Намеренията бяха представени пред обществеността при не особено голям интерес. Ето какво споделиха двама от участниците в дебата - Ангел Атанасов и Юлиян Георгиев:

Ангел Атанасов: В Гаази баба живеят стотици семейства и със всеки изминал ден броят им се увеличава. Ние, които сме там не искаме кой знае какво, искаме елементарното да се направи - да се запушат големите ями по пътищата. Преди да стартира този инвестиционен проект, бих препоръчал на общинската администрация да започне много строги санкции да налага срещу добричкото гражданство, което в голямата си част е много безотговорно и замърсява околната среда. Недейте да реновирате автобусните спирки, защото само след месец те ще бъдат разрушени. Първото, което трябва да се направи е да се разреши проблема с канализацията и отводнителните канали. В Гаази баба да се вземат мерки да се санкционират всички, които си хвърлят отпадъците в дерето - всяка година то е затлачено именно от тия недобросъвестни граждани. Трябва да се наложи строг ред на санкции, контрол и на изисквания към нас, гражданите, които обитаваме тоя град.

Юлиян Георгиев: Аз казвам срам и позор на тия два мандата, защото от 45 години на трите квартала - до автогарата, Изгрев и Игликите, поне елементарните главни улици нямаме асфалтиране. В Изгрев една главна улица, голяма - Агликина поляна, до ден днешен просто няма никакъв асфалт. Знам, че ще ми кажете: това бяха канализациите, но те свършиха, направихме ги, издържахме. Ние отгоре слизаме тука на центъра кални. Следващия ни проблем - когато ние викаме линейки, те не щат да идват до тия квартали.

Добрич има нужда от общинска полиция и строг контрол на вандализма
netinfo
За Гаази баба кметът Детелина Николова отговори, че не е в обхвата на града и няма да влезе в проекта за ремонт на улици. Впоследствие разбрах, че там земите се водят земеделски и много от живеещите едва ли са си регистрирали по надлежния ред строителството и жилищните имоти и реално нямат право на претенции, тъй като и те не всички са изрядни. За "Агликина поляна" и кварталите кметът отвърна, че всяка година се инвестират средства в тях за най-неотложните нужди.

----------------------------

Разговарях и с общинския съветник от "Атака" Атанас Атанасов, който също беше на публичното обсъждане и направи предложение.

Атанас Атанасов: Така предложеният проект ние го подкрепяме, но мисля, че са изпуснати благоустроявания от крайните квартали. Трябва да се оптимизира още веднъж.

Как може да се оптимизира - цени ли да се намалят или да се изкарат от списъка едни обекти, за сметка на други - по-неотложни?

Те цените тепърва ще се уточняват в процедурата на обществените поръчки. По наше мнение обекти трябва да се сменят. За детските площадки подкрепяме предложението на общинска администрация, друг е въпросът за опазването им от вандалски прояви. Знаете има промяна вече в закона за МВР в посока за създаване на общинска полиция. Нека да се обнародват промените и оттам ще търсим ресурс за създаването на такива охранителни органи общински, които да се грижат за опазването, но трябва да има такива детски площадки, да бъдат ремонтирани, възстановени, най-вече в кварталите. Колкото до тези 26 спирки (които се предлага да се обновят - б.а.), всички знаем в какво състояние са, но важат същите неща - опазването им от прояви на наши съграждани.

Както се каза и в залата - докато не намерим вариант да ги опазваме, да ги оставим за по-нататък като не толкова належащ ремонт?

Точно така. Има още време - 20 дни. Екипът, който е работил по проекта ще вземе под внимание всички предложения от общественото обсъждане и ще се съобразят с тези предложения.

Според Вас те реално ще влязат ли в общински съвет всички тези предложения - как точно ще стигнат до там?

Те първо ще минат през комисиите, през експертите по проекта. Ще се търси в рамките на тези 10 млн. лева да се разпределят средствата. Предполагам, че в по-голямата си част ще бъдат удовлетворени. Както и това предложение, което аз направих живущите в квартала под Пинета - 9 улици - "Столетов", "Стефан Караджа", "Разлог", "Велико Търново", "Оборище" и др. - там липсва улична настилка и тяхното желание е да бъдат частично реновирани или където има вече изградена ВиК мрежа изцяло подновени. Разписали са се 358 човека, които живеят в този район. Повече от 30 години там не са извършвани ремонтни действия.

-------------------

Коментирайки възможността да бъда създадена общинска полиция, кметът Детелина Николова каза, че в момента общината няма ресурс за да създаде такова звено, особено с оглед на кризата и не е ясно кога ще има.

Всички мотивирани предложения, които направите до 29 ноември, ще бъдат протоколирани и внесени за обсъждане на сесията на общинския съвет на 30-ти, казват от общината. Подробния списък с обекти от проекта вижте на сайта на община Добрич - dobrich.bg

Чуйте в прикачения файл трите мнения.