Д-р Валиева от Татарстан: Гордея се, че съм волжка българка
Д-р Валиева от Татарстан: Гордея се, че съм волжка българка / Дарик Добрич
Д-р Валиева от Татарстан: Гордея се, че съм волжка българка
67013
Д-р Валиева от Татарстан: Гордея се, че съм волжка българка
  • Д-р Валиева от Татарстан: Гордея се, че съм волжка българка

Повечето жители на Татарстан се самоопределят като волжки българи, заяви в ефира на Дарик радио-Добрич Албина Хайруллина - Валиева. Тя е родена в Татарстан – древната Волжка България и е доктор на филологическите науки в Института за език, литература и изкуство при Академията на науките на Република Татарстан. Валиева  е и експерт на Евразийския център за международни изследвания при Федералния университет в Казан.
„От баба и дядо и от моите родители научих, че нашите деди са българи и те имат голяма и богата култура. Аз се гордея, че съм волжка българка”, каза Валиева. Тя припомни, че недалеч от Казан - днешната столица на автономната република в състава на Руската федерация, се намират старите градове на Волжка България - Болгар и Биляр.

Валиева отбеляза, че в целия Волго-Уралски регион има много хора, които се чувстват като волжки българи и искат да запазят традициите си. „По неофициални данни 15 млн. волжки българи живеят в Русия и вън от нея – в Казахстан, Азербайджан, Туркменистан, Киргизия”, посочи тя.

Д-р Валиева е автор на книгата „Древните българи в лингвистичния, културния и исторически контекст на евразийското пространство“, която вече беше представена в Добрич. „Моята книга е една първа стъпка, с която искам да запозная дунавско-българските читатели с нашите традиции и култура, за да знаят повече за Волжка България”, каза Албина Валиева.

Тя ръководи и наскоро създадения Център за културно-просветна дейност „Идел”- по името на древното название на река Волга. Сдружението, със седалище Варна, работи за съхранение на националната идентичност на волжките българи и популяризиране на тяхната култура и език. Има идея към него да бъде създаден и научен център за изследване на историята на Волжка България. Председател на УС на сдружението е Иван Станчов - дипломат, приятел и родственик на Валиева. „Аз се гордея с това, което г-жа Валиева прави за българите от Татарстан, които са много забравени, а трябва да се знае, че има и българи от Крим, от Русия и други места”, посочи дипломатът.

Двамата бях гости на Добрич за празника на града - 25 септември.  Д-р Валиева беше облечена с бродирана казанска носия с орнаменти, които по думите й се откриват в цяла Централна Азия.

Д-р Валиева от Татарстан: Гордея се, че съм волжка българка
netinfo

Според Валиева добруджанските татари, които са дошли от Крим, фактически също са част от волжките българи, тъй като са били част от империята на Волжка България. „Независимо къде живеят нашите хора - в Крим, в Татарстан или Сибир те са волжки българи, наричани татари в Русия”, посочи Валиева. Думите й можете да чуете в прикачения файл.

Волжка България, известна още като Волжко-Камска България е средновековна държава, обхващаща територията около сливането на реките Волга и Кама. Смята се, че Волжка България е основана около 660 г. от прабългарския кан Котраг, един от синовете на кан Кубрат.