Всяко трето дете в Европа страда от затлъстяване или наднормено тегло
Всяко трето дете в Европа страда от затлъстяване или наднормено тегло / ThinkStock/Getty Images
На 19 май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването. Кампанията е основана през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.
Мисията на Европейския ден за борба със затлъстяването е да създаде по-здраво население на Европа, като значително намали броя на гражданите в ЕС със заболявания и преждевременна смърт, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването.
 
През последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на относителния дял на деца със свръхтегло и затлъстяване в страните от европейския регион на СЗО. В тази връзка Регионалното бюро на СЗО за Европа, с подкрепата и на Европейската комисия, инициира създаването на Европейска мрежа за наблюдение на затлъстяването при деца, в която България е партньор. Дейностите, които се извършват в рамките на инициативата, включват представителни проучвания през определен период на антропометричния статус, хранителния прием, физическата активност и факторите на семейната и училищна среда при репрезентативна извадка от 3500 ученици в първи клас на седем годишна възраст (в 199 училища) от различни региони в страната ни.

Досега в България са проведени три Национални проучвания в рамките на Европейската инициатива на СЗО през 2008 г., 2013 г. и 2016 г., а в периода  м. април – м. май 2019 г. се провежда IV-то Национално проучване. На територията на област Добрич проучването обхваща 7 учебни заведения в общините Добрич, Балчик, Каварна и Крушари. Проучването е съпроводено с измерване на ръст, тегло, обиколка на талия и ханш на малчуганите, изследване на храненето, физическата активност, факторите на семейната и училищна среда. Данните от проучването ще осигурят надеждна научна информация за тенденциите в храненето и антропометричния статус при седем годишните ученици, ще дадат възможност да се сравнят получените резултати с тези от други европейски страни и ще бъдат база за формиране на националната и европейска политика за здравословно хранене на децата, информират от РЗИ – Добрич.
 
Затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс - съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека. Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при физическа активност и прием на енергия с храната.
Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека.
В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.
 
За да избегнете затлъстяването лекарите съветват:
 
   • Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на Вашия енергоразход;
   • Хранете се често и умерено (разпределете храната в 3 основни приема с 2-3 междинни закуски и намалете обема на порциите); 
   • Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци; редовно консумирайте варива и зърнени храни. Тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост; 
   • Избягвайте пикантните подправки и солта; 
   • Пийте най-малко 1,5 л вода и течности дневно; 
   • Намалете консумацията на мазнини и алкохол, тъй като те са висококалорични;       
   • Ограничете консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и други), тъй като освен въглехидрати те съдържат и голямо количество мазнини; 
   • Движете се ежедневно, като ходите пеша или упражнявате леки физически упражнения.