НАТО
НАТО / iStock/Getty Images
До 20-ти септември в хотел Флагман в гр. Созопол ще се проведе научна школа посветена на най-новите достижения в областта на наноматериалите и нанотехнологиите използвани в различни сфери на сигурността, която е финансирана от НАТО по програмата Наука за мир и сигурност.

Директори на школата ще бъдат проф. Пламен Петков от Химикотехнологичен и металургичен университет – София и проф. Мохамед Ашур от университета в гр. Кенитра, Мароко. В нея участват над 80 учени от 20 страни, членки и партньори на НАТО (САЩ, Канада, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Украйна и др.). Специално участие ще вземат представители на страни партньори на НАТО от т.нар. Средиземноморски Диалог, включващи Мароко, Египет и Йордания.

Българската наука ще бъде представена при лекторите от проф. Петков от ХТМУ-София и проф. Георги Вайсилов от Софийския Университет „Св. Климент Охридски“, а сред младите участници ще има представители на ХТМУ-София, Пловдивския Университет и няколко института на Българската академия на науките. Наред с интензивната научна програма, гостите от четири континента ще имат възможност да се запознаят с историята и забележителностите на гр. Созопол, с български традиции, култура и кухня.

Това ще бъде шестата поред НАТО научна школа в Созопол, която е организирана със съдействието на общинския съвет преди 14 години и под патронажа на дългогодишния кмет на града Панайот Рейзи.