Николай Тишев
Николай Тишев / netinfo

„Ситуацията с МБАЛ-Поморие не е уникален за региона проблем. Проблемът е хроничен и засяга всички общински болници в страната. В Народното събрание преди няколко месеца поставихме питаме и проведохме дискусия заедно с министъра на здравеопазването във връзка с проблемите, които срещат общинските болници.

Вследствие на политиката на правителствата през последните четири-пет години една четвърт от общинските болници в страната са затворили врати. На много места този проблем ескалира”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев във връзка с казуса с поморийската болница.

„През последните 8 г. политиката на Министерството на здравеопазването се определя от министър на ГЕРБ. Има три-четири основни проблема, които ако не бъдат решени, общинските болници ще капят една по една” – посочи Тишев. Той обясни, че болниците се финансират по клинични пътеки, които  не са осъвременявани от 2006 г. В клиничните пътеки се оказва, че не е включен труда на медицинските специалисти, а от там се плаща, защото няма откъде другаде.

Никодим Стоянов: МБАЛ Поморие трябва да бъде оздравена и да продължи да работи

„От тук се получава парадоксът - всяка година бюджетът на Здравната каса се увеличава с 300-400 млн. лв. В здравната система се наливат пари, а подобряване в състоянието няма. Това е, защото тези пари не отиват в стандартните клинични пътеки, които се работят от общинските или държавните болници, а отиват за сключването на договори с нови болници, които са частни, и за нови клинични пътеки” – каза народният представител.

Тишев коментира, че друг основен проблем е, че общинските болници не могат да връщат пациенти, включително и неосигурени. В страната има над 1 млн. неосигурени пациенти, които частните болници просто ги отхвърлят, докато  по закон общинските лечебни заведения трябва да ги приемат.

Когато дадена общинска болница си мине лимита, веднага ѝ се прави проверка от Здравната каса, вследствие на което, дори и да се установи, че всичко е по правилата,  средствата се бавят някъде около 2 години. Повишаването на стандартите, които всяка година постави Здравната каса, поставя в изключително неравностойно положение общинските болници. 

Започна подписка в защита на поморийската болница

„И не на последно място - има демотивация на медицинските кадри, особено в малките болници, тъй като в стратегията на ГЕРБ за общинските болници, е заложено, че те трябва да останат като спешни центрове. Как тогава един млад специалист ще остане да работи, като рано или късно ще трябва да си тръгне”, заяви в заключение Николай Тишев.