/ iStock
Информационен електронен павилион в Несебър ще предава актуални данни за изследванията и чистотата на Черно море.

Той ще бъде поставен в района на пристанището, а информацията ще се предава в реално време от подводните платформи за мониторинг, съобщиха от Общината.

По повод проекта Несебър бе посетен от учени от пет държави, за да се запознаят с обстановката и да съгласуват с общината местоположението на първия информационен дигитален павилион.

Проектът "Създаване на иновативна мрежа за трансфер на морски технологии за подобряване на прехода към устойчива синя икономика в Черноморския басейн“ се изпълнява от Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО), в партньорство с Техническия университет (ТУ) във Варна.

Целта е чрез него да бъде разработена и да се приложи ефективна мрежа от платформи за мониторинг и събиране на данни за въздействието от човешката дейност в Черно море.

Платформите ще събират също данни, изображения и видеоклипове за морското биоразнообразие. Учени от ТУ-Варна заедно със свои колеги от Грузия, Турция, Румъния и Гърция започват наблюдение с подводни роботизирани апарати на поляните с морските треви, замърсеността на водата и други.

Наблюденията целят установяване на нарушения или заплаха от замърсяване. Получените данни ще се  обработват с помощта на изкуствен интелект.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Галя Тенева, БТА