Важна тема в творчеството на авторката е природата - градините, животните.
Важна тема в творчеството на авторката е природата - градините, животните.
Алисия Санча – Нахтигал, внучка на българския писател Людмил Стоянов и големия, испански художник Франсиско /Пако/ Санча, близък приятел на Пикасо и Лорка, идва в Бургас за откриването на експозицията от живописни платна. Изложбата ще е в  галерия "Ателие R", а откриването е на 6 август от 18.30 часа.

Алисия Санча - Нахтигал - творец с ярък талант, космополит, с необикновена семейна история, събрала в едно България и Испания. Наскоро Алисия Санча представи в Националната художествена галерия изложба под наслов "От Малага до Виена, минавайки през София", с творби на 4 поколения художници от фамилията Санча - дядо ѝ Франсиско Санча, баща ѝ Хосе Санча, Алисия Санча и нейния син Бенямин Хелмут Нахтигал.

От испанския род на Алисия са 20 художника които творят на Иберийския полуостров през 19, 20, 21 век. Дядото Франсиско Санча Ленго, известен като Пако (съкратено от Франсиско) Санча, е роден в Малага през 1874 г. Един от братята му е сред архитектите на пристанището на Малага. Самият Пако се изявява като пейзажист, портретист, илюстратор, карикатурист, сценограф. Заедно с друг от братята си - Томас Ленго, издават сатирични списания. За Франсиско Санча, Пикасо казва, че признава двама художници: Микеланджело и Пако Санча. Пако е работил като сценограф и с Лорка,.а творческа дружба го свързвала и с Тулуз Лотрек, и с Валтер Сикрет.
Синът на Пако и баща на Алисия, Хосе Санча е най-известният у нас представител на своето необикновено семейство. Едва 22 годишен прави първата си самостоятелна изложба в в Мадрид през 1930 г. Талантът му осигурява стипендия, с която шест години учи и работи в Париж и Лондон. Убеден републиканец, Хосе е активен участник в Испанската гражданска война.

След установяване режима на Франко, Хосе Санча емигрира в Москва, където среща любовта на живота си - студентката Анелия Стоянова, дъщеря на българския писател Людмил Стоянов. Младото семейство се установява в София, а през 1950 г. се ражда Бланка Алисия Санча.

Хосе Санча оставя трайна следа в културния живот в столицата. Той работи дейно като илюстратор, сценограф, художник на филми. Много детски книги оживяват с негови рисунки - сред тях и "Чудната врата" на Веселин Ханчев, който му посвещава прочутото си стихотворение "Романсеро за Хосе Санча. Той е сред създателите на Сатиричния театър и автор на прочутата емблема на театъра - "Кукерчето с камшика". Сценограф е и на още много постановки, включително и в Народния театър. Работи като художник и в киното. Най-голяма слава му носи филмът "Звезди" - копродукция на България и ГДР със сценарист Анжел Вагенщайн и режисьор Конрад Волф, удостоен с награда на кинофестивала в Кан през 1959 г. Впоследствие семейството се мести в ГДР, после в Англия и се установява в Лондон. С пропукването на режима на Франко, Хосе и Анелия се прибират в Испания. Бланка Алисия никога не остава да живее в Испания за постоянно - само гостува на родителите си. Тя учи във Виена, участва в изложби и в други австрийски градове. Омъжва се за австрийския юрист Хелмут Нахтигал, днес покойник. Има двама сина - Аарон и Бенямин. Семейната традиция е продължена от родения през 1988 г. Бенямин, който също става художник.

Бланка Алисия поддържа топла връзка с България. От около 10 години живее почти по равно в Австрия и в България. Иска да възстанови родната къща на дядо си в Ковачевица. Първата си изложба в София, Бланка Алисия прави през 2017 г. Стилът ѝ е ярък, експресивен. Важна тема в творчеството е природата - градините, животните. С различна образност, но също провокативен е и синът ѝ Бенямин, чиято запазена марка са гротескните човешки фигури с плодове вместо глави.