Д-р Юзер - специалист по очни болести в ДКЦ "Ел Масри" - бургас
Д-р Юзер - специалист по очни болести в ДКЦ "Ел Масри" - бургас / netinfo
Няма типично подмладяване на късогледството. Всеки човек е генетично устроен на млади години, примерно около 5 да има определен диоптър вповече за да може на 15 – 16 години да изчезне. С растежа, този диоптър се компенсира. Хубаво е до 6 годишна възраст да се направи един профилактичен преглед на всяко дете. Специалистът ще прецени дали изобщо има нужда от очила и кога да се носят те. Това коментира в рубриката "По-здрави с Дарик Югоизток"  специалистът по очни болести към ДКЦ „Ел Масри“ – Бургас д-р Рамадан Юзеир.  
"Младите прекалено натоварват очите си с ползването на лаптоп, таблет, смарт телефони. Прекалената им употреба води до по-голяма умора и настиск върху клепачите. Това може да доведе до астигматизъм, до странично увреждане на клепачите, до възпаления. В тези случаи е редно да се подпомогне този диоптър за да се избегне по-нататъшно увреждане. Детето не трябва да носи очилата си непрекъснато, те са основно за моментите когато има натоварване – компютър, книга, писане. През останалото време няма тази нужда. От друга страна очилата пазят лъчението и енергията която се генерира от екраните да не се натрупва в окото", обяснява  д-р Рамадан Юзеир.
Той съветва родителите да не се притесняват от детското късогледство и да не се плашат от астигматизма, защото това не означава кривогледство. "Всеки човек и всяко око са индивидуални. В повечето от случаи, дали едно дете ще има висок диоптър или не е генетично онаследено. Родителите няма от какво да се притесняват, ако те самите нямат висок диоптър. Много рядко и инцидентно може да се получи висок диоптър при дете, чиито родители не носят очила. Доверете се на преценката на специалистите. Ние ще посъветваме родителите кога е желателно да се носят, кога за постоянно и кога за по час, два на ден., каза още специалистът по очни заболявания към болница "Ел Масри" - Бургас. 
По думите му, родителите не бива да живеят в сериозни притеснения, когато децата им страдат от малък диоптър късогледство.