Строят нов сектор в резервата за магарета в Баничан
Строят нов сектор в резервата за магарета в Баничан / Снимка: Община Гоце Делчев, архив
Строят нов, допълнителен сектор в приюта за магарета в гоцеделчевското село Баничан. Причината е, че вече свършиха свободните места в уникалното съоръжение, което бе открито миналата година. В момента там живеят 24 животни, но интересът от страна на стопаните, които искат да оставят там своите магаренца, непрекъснато расте.

Приютът е изграден и стопанисван от българското подразделение на швейцарската организация за защита на животните - “Ветеринари в действие”. При отглеждането на животните се спазват всички европейски стандарти. Целта е да осигурят спокойни старини на магаретата, за които стопаните им нямат възможност да се грижат.

„Двата магарилника са пълни с 24 животни. Строим трети сектор за четириногите, дано го довършим до месец юни, той ще е  15 животни, тъй като трябва да осигурим достатъчно площ на всеки един обитател”, разказа д-р Константин Антов, управител на „Ветеринари в действие” за България.

Организацията няма ресурс да пътува из България и да прибира отдалече животни. Приоритетно се вземат четириноги от Неврокопския край. Тези дни обаче ще вземат едно животно от симитлийското село Железница, тъй като възрастната му стопанка няколко пъти вече се молила да намерят място за любимеца й в приюта. 

В магарешкия приют вече са монтирани и видеокамери. По този начин собствениците на приюта могат да наблюдават денонощно какво се случва там.

Бъдещите планове на собствениците на магарешкия приют е да разработят съвместни програми с училищата, да идват ученици, които да се учат на хуманно отношение към животните. Има идея да се ползват дългоушковците и за терапия на хора с ментални дефицити.