До 100 000 лева глоба за скрап без документ за произход
До 100 000 лева глоба за скрап без документ за произход / Дарик Благоевград, Десислава Янкулова, архив

От 30 000 до 100 000 лева е санкцията за търговец, който купува определени отпадъци от черни и цветни метали без декларация за произхода им.

От 1400 до 4000 лева ще плаща всеки, който предава такива метални боклуци без документ. По-строгите изисквания са заложени в новия Закон за управление за отпадъците, който вече е в сила след близо година дебати по него. Очаква се с новите разпоредби да се намалят кражбите на черни и цветни метали като капаци на шахти, кабели и други. Сертификат за произход ще може да се издава само от тези, които са генерирали съответните отпадъци, което до голяма степен ще гарантира законния им произход.

13 януари догодина е крайният срок, в който търговците на скрап трябва да кандидатстват за нови разрешителни за работа, които се издават от РИОСВ. Те вече ще трябва да плащат 25 000 лева банкова гаранция и да организират видеонаблюдение на площадките. Общините до две години пък са длъжни да изградят свои площадки, които ще са единственото място, на което гражданите да предават безвъзмездно битовите си отпадъци от черни и цветни метали. Сред другите изисквания в заккона е големите общини с над 10 хиляди жители да рециклират 50 процента от битовите си отпадъци до 2020 година. Общините ще трябва да рециклират и строителните и биоразградимите си отпадъци.

Кражбите на черни и цветни метали ще намалеят, но ще се увеличи броят на незаконните площадки за скрап. Това смятат от Българската асоциация по рециклиране, които организираха протестите срещу част от изискванията в закона. Според тях фирмите няма да могат да отговорят на новите законови изисквания и ще продължат да работят в "сивия" сектор, като очакват броят им да достигне 700-800 площадки.