Актьори: Театърът е на ръба на невъзможното
Актьори: Театърът е на ръба на невъзможното / Дарик - Благоевград, Добряна Христова

Благоевградският драматичен театър "Никола Вапцаров" е поставен в ситуация, в която трябва да оцелява на ръба на невъзможното, така актьорите от местната трупа описаха състоянието, в което се намира културната институция в момента.

По думите на театралите, вече трети месец те са без заплати, като сред основните причини за това според тях е липсата на гъвкава система за финансиране на театрите,  която не е съобразена със спецификата на регионите. "Един 90-годишен театър в момента е изправен на нокти от страх, от липса на средства за преживяване. Това е един театър, който въпреки своите успехи не е най-атрактивна дестинация за младите артисти и режисьори. Театър, в който в момента атмосферата, породена от неправилни решения е лоша", каза по време на нарочна пресконференция актрисата Жанет Керанова.

По повод липсата на финансови възнаграждения от благоевградската трупа са изготвили и списък с искания, адресиран до ръководството на храма на Мелпомена и Министерството на културата.

В него те настояват за официално писмено становище от ресорните институции, за това по какви причини благоевградските актьори не получават заплати. Като второ искане в списъка е поставено незабавното изплащане на възнагражденията. Освен това те искат да бъде променена и системата за финансиране на театрите, като се вземе предвид спецификата на всеки отделен регион.

В подкрепа на исканията си актьорите ще инициират и подписка в областния център, стана ясно още на срещата днес. На нея присъства и настоящият директор - Надежда Асенова, която не скри, че задълженията на културната институция са около 245 хил. лв. "Сумата не е преразход, а са недостиг от 2012 г. Това означава, че са били дадени авансово заплати, а после не е имало нужната бройка билети" поясни Асенова. Тя обясни и, че субсидията на театъра се базира на зрител по 12,50 лева, собствени приходи, 20 хил. лв. от Министерството на културата и евентуални награди. "От този бюджет трябва да се плащат не само заплати, но и режийни и сметки", каза още тя.

Асенова добави още, че заплатите за трупата на месец са около 40 000 лева, което означава, че за същия период трябва да има около 3 300 зрители.

По време на пресконференцията бе подчертано още, че благоевградски тетър е с най-ниска общинска субсидия в цялата страна. "Януари месец бяха гласувани 60 хил. лв. субсидия, от които до момента са 30 000 лева", каза Асенова и допълни, че далеч по-малки общини са с по-големи субсидии. "Мисля, че най-малката е на Ловеч - 80 хил. лв., а Пловдив и Русе са с по 190 000 лева", каза още директорката на театъра.

На срещата присъства и бившият директор на театъра Николай Кимчев, който заяви, че е готов да бъде подведен под съдебна отговорност, за да разсее съмненията, че е причина за сегашното състояние на театъра.

"Недопустимо е хора, които се занимават с духа да не получават заплати, но и е недопустимо да се правят компромисни представления, които хората не искат да гледат", каза Кимчев. Той подчерта, че не подкрепя това да се премества репертоара от театъра в Казанлък на благоевградска сцена, като вероятно думите му бяха насочени към сегашния директор на театъра, която преди ръководната длъжност в благоевградския театър, работеше като режисьор в казанлъшката културна институция.

На срещата организирана от театралите, присъства и зам.-областният управител Костадин Дурчов, който заяви, че предвид ситуцията държавата и общината трябва да се мобилизират и да намерят решение на проблема за благоевградския театър.