Учени са създали нов шумоизолиращ материал
Учени са създали нов шумоизолиращ материал / снимка: Guliver/Getty Images

Група учени от Швейцария и САЩ са създали нов материал, който може да се използва за изолация на шум, пише Live Science. Изобретението се нарича адаптивни фононични кристали. Механичните им свойства и начина, по който звукът преминава през тях, могат да бъдат модифицирани с промяна на електрическите им параметри, а това води до премахване на вибрациите. Откритието може да допринесе за създаването както на много по-тихи домашни уреди и автомобили, така и за разработката на микроскопи и други прецизни оптични инструменти без вибрация, пише Фокус.

Учените са успели да контролират начина, по който вълните преминават през твърд материал, премахвайки вибрацията на обекта. Те използват алуминиеви цилиндри върху алуминиева плоскост с дебелина един милиметър - структура, наречена фононичен кристал, в съчетание с пиезоелектически материал. Аналог на системата, която са използвали, може да се намери в техниката на изолиране на основите на небостъргачи от вибрациите на евентуални земетресения. Сградите се издигат върху еластични основи, които не предават силата на определени честоти и предпазват от клатене при земетресение.

Сега предизвикателството през научния екип е да провери дали подходът им ще бъде ефективен и при други материали, освен при пиезоматериалите.