Учени експериментират: двигателчета функционират с водни изпарения
Учени експериментират: двигателчета функционират с водни изпарения / ThinkStock/Getty Images

Американски учени оповестиха, че ползвали енергия от водни изпарения, за да задействат двигатели, предаде Франс прес.

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк и университета Лойола в Чикаго създали две малки експериментални устройства, които функционират автономно при наличие на влажност във въздуха.

Американски учени показаха прототип на разтегаема батерия

Ключът към разработването им било използването на безвредни бактерийни спори. Те са със сферична форма и се образуват във вътрешността на бактерийните клетки. Спорите се издуват с увеличаване на влажността и се свиват в суха среда. Това редуване на издуване със свиване генерира производство на енергия.

"Досега можехме да ползваме енергия от водата, която пада от дъждоносните облаци, а сега си поставихме за цел да уловим енергия от водните изпарения във въздуха", заяви съавторът на изследването Озгур Сахин от Колумбийския университет.

Учените създали миниатюрни двигателчета с тесни пластмасови лентички, покрити със спори, които захранват с енергия мини возило и електролуминисцентни диоди. Когато са изложени на ефекта от влажността, спорите увеличават обема си. Ако източникът на влажността е премахнат, те бързо се свиват. Това редуване на увеличаване на обема и свиване може да задвижи колела и бутала.

Тесла ще произвежда батерии за съхранение на слънчева енергия

Когато се съберат на едно място много лентички, се увеличава генерираната от тях енергия, увериха учените. Технологията все още е в експериментален стадий на развитие. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Източник: БТА