Тесла ще произвежда батерии за съхранение на слънчева енергия
Тесла ще произвежда батерии за съхранение на слънчева енергия / снимка: Guliver/Getty Images

Калифорнийската компания за производство на луксозни електромобили Тесла моторос (Tesla Motors) представи батерия за домакинствата, която да съхранява слънчева енергия за по-късно използване, решавайки ключов проблем за по-широкото използване на възобновяемите енергийни източници, предадоха световните агенции.

Очевидният проблем със слънчевата енергия е, че слънцето не свети през нощта, каза снощи на презентация в Лос Анджелис главният изпълнителен директор на компанията Елън Мъск. Това означава, че енергийните мрежи, които използват слънчева енергия все още се нуждаят от резервни източници на електроенергия, като в САЩ често тази енергия се осигурява от централи на въглища или газ, отбелязва ДПА.

По думите на Мъск батериите, които ще се произвеждат от новата компания Тесла енърджи (Tesla Energy) са "липсващото звено" за по-широкото използване на слънчева енергия, тъй като ще я съхраняват за моменти, когато слънцето не свети.
Тесла енърджи ще произвежда батерии за домакинствата и настройващи се акумулаторни системи с капацитет до 10 киловатчаса, които могат да захранват малък град, посочи Мъск.

Батериите за домакински нужди Тесла пауър уол (Tesla Power Wall) с капацитет 10 киловатчаса ще се продават за 3500 долара (3122 евро), като доставките ще започнат след три-четири месеца, допълни той.

През 2012 г. средното американско домакинство е използвало 11 380 киловатчаса електроенергия годишно. Германските домакинства са потребявали средно 3413 киловатчаса годишно.

Мъск управлява втората по големина американска компания за производство на слънчеви батерии Солар сити (Solar City), както и пионера в производството на електромобили Тесла моторс и транспортната космическа компания Спейс екс (SpaceX).

Източник: БТА