Мобилният телефон разкрива удивителни тайни за притежателя си
Мобилният телефон разкрива удивителни тайни за притежателя си / ThinkStock/Getty Images

Молекулите, отложени по повърхността на мобилния телефон, разкриват удивителна информация за здравето и начина на живот на притежателя му, в това число хранителните му предпочитания и приеманите лекарства, съобщават Би Би Си и Франс прес, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Показалецът и безименният пръст разкриват тайни за характера ни

За целите му учени от Калифорнийския университет в Сан Диего са тествали 40 телефона и са открили по тях следи от продукти като кофеин, подправки, козметика, антидепресанти.

Хората оставят следи от молекули, химикали и бактерии по всички повърхности, които докосват. Дори старателното измиване на ръцете не предотвратява отлагането им по различни предмети, използвани във всекидневието.

Професията разкрива тайни за сексуалния живот

Използвайки техника, известна като масова спектрометрия, калифорнийските учени са изследвали 500 проби, взети от мобилните телефони и ръцете на 40 души. Специалистите след това са ги сравнили с молекули, фигуриращи в сравнителна база данни, и са изготвили профил на начина на живот на всеки един от тестваните притежатели на мобилен телефон.

Мобилният телефон може да доведе до импотентност

"Анализирайки молекулите, които собствениците на телефони оставят върху тях, можем да кажем дали притежателят е мъж или жена, дали използва скъпа козметика, слънцезащитни продукти или репеленти за насекоми, дали си боядисва косата, дали пие кафе, дали предпочита бира или вино, дали харесва пикантни храни, както и дали прекарва повече време на закрито", обяснява д-р Амина Буслимани от изследователския екип.

Учените смятат, че повечето молекули се пренасят върху повърхността на телефоните от човешките кожа, ръце и пот. Репелентите за комари и слънцезащитните продукти се запазват доста дълго по кожата и телефоните, дори и да не са използвани от месеци.

Мобилният телефон - основно средство за хващане в изневяра

Благодарение на този метод за снемане на "химически подпис" може да се добие представа за притежателя на предмета дори при липсата на пръстови отпечатъци, да се установи дали пациенти приемат лекарства, да се осигури полезна информация дали даден индивид е изложен на замърсяване. За разлика от физическите пръстови отпечатъци химическият подход не дава възможност за напълно точно идентифициране на индивида.

Следващата цел на специалистите е да научат повече за многобройните бактерии, обитаващи човешката кожа, както и какво разкриват те за приемниците си.

Източник: БТА