Ръкостискането разкрива тайни за живота и здравето
Ръкостискането разкрива тайни за живота и здравето / ThinkStock/Getty Images

Силното ръкостискане обикновено се приема за признак на самоувереност. То обаче може да означава и дълъг живот в добро здраве, съобщи в. "Дейли мейл".

Все повече лекари и учени мислят, че силата на ръкостискането е показател за това доколко добре старее човек. Изследвания показват, че мъже и жени, които се здрависват енергично, живеят по-дълго в сравнение с тези, които едва докосват чуждата ръка.

Теории за ръкостискането и подушването на непознатия

Затова ръкостискането е бърз и евтин метод, с който лекарите да преценяват общото състояние на пациента, твърдят учени от университета на Виена. Друго изследване разкри, че ръкостискането е по-добър показател за вероятността от преждевременна смърт от проверката на кръвното налягане.

Силата на мускулите е показателна за общото здравословно състояние. Слабостта й насочва към болест или към възможност човекът да се възстанови по-трудно, ако се разболее.

Идва ли краят на ръкостискането?

Изследване в Германия установи, че хората със силно ръкостискане са по-малко застрашени от деменция.

Според британски анализ пък за хората със слабо ръкостискане има 70 процента по-голяма вероятност да умрат по което и да е време, отколкото за тези със силно.

Източник: БТА