Идва ли краят на ръкостискането?
Идва ли краят на ръкостискането? / Thinkstock/Getty Images

Британски учени вещаят края на ръкостискането при поздрав и запознанства, тъй като било нездравословно, пише в. "Дейли мирър".

То би трябвало да бъде заменено с по-хигиеничен жест -сблъскване на юмруци. Поне така съветват специалистите от уелския университет в Абъристуит. Те провели серия от тестове, свързани с хигиената на ръцете. Учените използвани гумени ръкавици, намазани с тънък слой, съдържащ потенциално смъртоносната Е.coli бактерия и след това разменяли различни видове поздрави. Пляскането с пет пръста и сблъскването на юмруци се оказали много по-хигиенични, отколкото ръкостисканията, като респективно се предавали с 50 и 90 процента по-малко бактерии.

Според автора на проучването д-р Дейв Уитуърт юмручният поздрав бил за предпочитане от хигиенна гледна точка, защото продължавал много кратко във времето. Не е за пренебрегване и обстоятелството, че при него контактната площ е сведена до минимум.

"Хората рядко си мислят за здравните последствия от ръкостискането, коментира специалистът. Те би трябвало да бъдат насърчавани да докосват предната част на юмруците си, което значително ще намали разпространението на инфекциите по света!" Предишни проучвания доказаха, че силното ръкостискане е признак за дълголетие. А мижавото такова с евентуалния ви началник водело до 18 на сто шанс да не бъдете назначен за негов служител, припомня изданието.

Източник: БТА