Теории за ръкостискането и подушването на непознатия
Теории за ръкостискането и подушването на непознатия / Thinkstock/Getty Images

Хората използват ръкостискането, за да подушат непознатия, установиха израелски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Екипът на невролога проф. Ноам Собел от института "Вайцман" установил, че след като се здрависат с непознат, изследваните доброволци по-често подушвали дланите си. Учените заснели 271 души, които трябвало да се здрависат в болнична обстановка с 20-те изследователи от екипа. От получените данни станало видно, че хората при ръкостискане с представител на същия пол, два пъти по-често си подушвали дясната ръка.

При здрависване с представител на противоположния пол, хората си подушвали много по-често другата ръка, която не участвала в ръкостискането. Пипането на носа след физически контакт се обяснява с нуждата да се подушат химическите сигнали на непознатия. При животните тази практика е много честа. Но при хората физическите контакти са силно ограничени и ръкостискането е една от малкото възможности за предаване на обонятелна информация между индивидите.

А защо си подушваме другата ръка при контакт с представител на другия пол? Израелските учени обясняват това поведение с подсъзнателното желание да сравняваме собствената си телесна миризма с тази на другите.

Израелските учени още не са установили какви точно химически сигнали се разменят по време на ръкостискането. Едно от възможните обяснения при жените е несъзнателният им порив да синхронизират месечните си цикли. Що се касае до двойките с различни полове, възможно е да се търсят химични сигнали за еднакви имунни системи, които играят важна роля при избора на партньор.

Източник: БТА