Иран прехвърли на свои сървъри почти всичките си официални сайтове
Иран прехвърли на свои сървъри почти всичките си официални сайтове / снимка: sxc.hu

Иран прехвърли на сървъри на своя територия почти всичките си официални интернет сайтове поради съображения за сигурност, предаде Франс прес, като се позова на местни медии.

"Над 90 процента (от тях вече са хостнати от) различни информационни центрове в Иран", съобщил заместник-министърът на комуникациите и информационните технологии Али Хаким Джавади. Той уточнил, че около 30 хиляди официални ирански сайтове, включително тези на няколко министерства, са били качени преди на сървъри в чужбина, най-вече в Северна Америка.

"Те бяха заплашени постоянно от кибератаки и бе взето решение за тяхното "връщане у дома", за да бъде подобрена сигурността на държавната информация в интернет", обясни Хаким Джавади. Той призова иранските неправителствени организации и компании да последват примера на властите.

Миналата година Иран стана мишена на мощна кибератака с вируса Стъкснет, който зарази най-малко 30 хиляди компютъра на институции в цялата страна. Според много чуждестранни експерти вирусът, който, както изглежда, имаше за цел да разстрои иранската ядрена програма, е бил разработен от Съединените щати и Израел, предава БТА. Иранските официални сайтове са атакувани редовно. Техеран обвинява Вашингтон, че води необявена кибервойна срещу него, която включва стотици сайтове, враждебни към режима в Ислямската република.

Великобритания съобщи, че Иран е блокирал достъпа до британски правителствен сайт, насочен към иранците, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министъра на външните работи Уилям Хейг. Той уточни, че става въпрос за интернет страницата на британското посолство в Техеран, което е затворено, след като бе щурмувано от демонстранти в края на миналия месец. В отговор на нападението Великобритания изтегли всички свои дипломати от Иран и изгони иранските им колеги в Лондон.

Сайтът на британското посолство в Техеран съдържа информация за пътуванията до Великобритания и за политиката на британското правителство. Блокирането на интернет страницата ще "потвърди за иранския народ, че неговите управници са решени да блокират достъпа му до информация", коментира Уилям Хейг.