космос
космос / Thinkstock/Getty Images
Най-малко две жени ще бъдат сред шестимата участници в експеримента "СИРИУС", при който на Земята ще бъдат пресъздадени условията на полет в далечния космос, съобщиха организаторите от руския Институт за медико-биологични проблеми на Руската академия на науките, цитирани от ТАСС. Той ще бъде проведен в Москва през ноември.
 
Разкриха защо в космоса човек е по-безчувствен към болката

"Екипажът на кораба ще се състои от шестима човека от различни националности. При това в него ще бъдат включени минимум две жени", казаха от Института.
Първият 14-дневен експеримент ще бъде проведен през ноември. Общо в рамките на проекта ще има няколко серии от опити с продължителност от 14 дни до година в периода от 2017 г. до 2022 г.
 
Как се отразяват на човека 340 дни в Космоса?


Името "СИРИУС" се разшифрова като Scientific International Research In Unique terrestrial Station (Научно проучване в уникален наземен комплекс). Партньори на Института за медико-биологични проблеми ще бъдат НАСА, японската и немската космически агенции, руската корпорация Роскосмос, Центърът за подготовка на космонавти, московското предприятие "Звезда".
 
Астронавт показа завидни умения по американски футбол в Космоса

Учените ще изследват груповите и междуполовите взаимодействия, биохимията на членовете на екипажа и техния имунитет. Ще бъдат тествани новите системи за поддържане на психическото състояние на космонавтите, по-конкретно оранжерии и виртуални системи.
 
За първи път: Астронавти ядоха маруля, отгледана в Космоса (ВИДЕО)

"Как засяга феноменът "излитане от Земята" психоемоционалното състояние на екипажа
? Могат ли средствата за психологическа поддръжка да компенсират неблагоприятното влияние на този феномен?", са някои от въпросите, които интересуват организаторите на експеримента.
БТА