/ /iStock
В много страни в Европа зимата е твърде топла. В Алпите няма достатъчно сняг, а във Франция вече се опасяват от голяма суша през лятото. В Германия метеоролозите съобщиха за 12-ата поредна твърде топла зима, съобщи "Дойче веле".

През отминаващата зима в Европа имаше твърде малко дъжд и снеговалежи, а температурите бяха твърде високи. В Германия например метеоролозите съобщават, че това е дванадесетата поредна твърде топла зима, информира АРД. Средната температура в страната през зимните месеци е била дотук 2,9 градуса по Целзий - това е с 2,7 повече от средната температура за периода от 1961 до 1990, става ясно от данни на Германския метеорологичен център.

През последните години тенденцията става все по-ясна и няма как да бъде обяснена, освен с климатичните промени, предизвикани от човека, казва пред АРД Петер Хофман от Постдамския институт за изследване на климатичните промени. Той отбелязва, че една топла зима не е проблем, "но когато става дума за 12 поредни години - това вече е притеснително".

Липсата на сняг води до суша през лятото

Във Франция, Италия, Швейцария и някои части на Австрия в момента има значително по-малко сняг от характерното за този период на годината, казва метеорологът Клаус Хаслингер пред АРД. Според италианската природозащитна организация "Легамбиенте" в последните месеци в Алпите е паднал 50 процента по-малко сняг от обикновено.

АРД цитира и ръководителката на агенцията по хидрология и климатични промени към Института за изследване на снеговете и лавините в Давос Мануела Брунер. Според нея липсата на сняг ще доведе
до суша през лятото и есента. В свое проучване тя доказва, че сушата, предизвикана от липса на сняг през зимата, е 15% по-голяма в периода от 1994 до 2017, отколкото в предходния - между 1970 и 1993. Брунер смята, че тази тенденция ще продължи.

Сушата в Италия предизвиква много проблеми

В голяма част от Европа не вали и достатъчно дъжд, обяснява АРД. Така например цяла северна Италия страда от засушаване.

След като и февруари не донесе много дъжд в Италия, има риск хранителната промишленост да намали производството си с 40 на сто, пише италианския вестник "La Repubblica". Подобна суша не е имало никога в този район, пише АРД.

Във Франция пък текущите данни от националната система за мониторинг на водите показват, че от 422 наблюдавани зони с подпочвени води 125 вече са с много ниско ниво, 120 - с ниско ниво и 97 - с умерено ниско ниво, пише АРД. След няколко седмици без почти никакви валежи французите вече се опасяват от второ поредно сухо лято.
Deutsche Welle