Експерт по технологии в Замбия се противопоставя на статуквото в индустрия, доминирана от мъже. Сара Луйеле Нджаму, технологичен предприемач, води разговор за бъдещето на изкуствения интелект, автоматизацията и информационната сигурност, предаде Voice of America/VOA.

Тя работи като главен изпълнителен директор на софтуерната компания Compu-Connect Education.

Въпреки че използването на изкуствен интелект в страната е сравнително ново, тя казва, че достъпът до финансиране остава бариера, която пречи на жените да навлязат в технологичния сектор.

„По някаква причина изглежда, че хората не вярват много, че жените са способни да правят големи неща. Така че, щом се обърнем към кредитните институции, те ни отказват. Но ние казваме, че имаме уменията, имаме таланта и сме в състояние да разширим мащаба си, тъй като успяхме да разширим дейността си в няколко държави“, казва Нджаму.

Нджаму е и инициатор и домакин на световната среща на върха „Бъдещето на изкуствения интелект в Африка“. Срещата на върха събира експерти от различни африкански държави, за да обсъдят технологичните решения и предизвикателства в Африка.

„Като използваме силата на изкуствения интелект, можем да постигнем ефективност, мащабируемост и индивидуални решения, които отговарят на специфичните ни нужди като жители на континента. На ИИ трябва да се гледа като на инструмент за овластяване, способен да преодолее разделенията и да помогне за изграждането на приобщаващо бъдеще, в което всеки може да участва пълноценно“, обяснява Нджаму.

В неотдавнашен доклад на Microsoft се оценява, че AI може да влее 1,5 трилиона долара в африканската икономика до 2030 г. Въпреки това към 2022 г. само 30% от работната сила в областта на AI се състои от жени, според Световния икономически форум.

Нджаму се опитва да промени това. Тя иска да види по-голямо участие на жени и момичета. Но тя казва, че те се сблъскват с предразсъдъци, свързани с пола.

Националното женско лоби на Замбия, организация с нестопанска цел, която се застъпва за равенство между половете, е щастлива от успеха на Нджаму. Голдън Начибинга е неин изпълняващ длъжността изпълнителен директор. Той казва, че организацията му би искала повече жени и момичета да се включат в разработването на съдържание за АI на целия африкански континент, за да се постигне равенство между половете.

„Интересно е, че жените са на върха на изкуствения интелект. И смятам, че освен че е модел за други жени, които се стремят да бъдат в това пространство, тя заема влиятелна позиция, за да гарантира, че някои от проблемите, които засягат равенството между половете, са решени“, споделя Начибинга.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA