Милиони млади хора в Замбия се борят да си намерят работа след дипломирането си и продължават да разчитат на родителите си, за да се справят, разказва Voice of America (VOA).

82% от населението на страната е на възраст под 35 години, според ООН. През 2018 г. нивото на безработица сред младите хора в Замбия бе официално отчетено на 41 процента. Абсолвенти от столицата Лусака споделят своя опит в търсенето на работа.

"Първата ми квалификация от Университета на Замбия беше бакалавър по изкуства. Специализирах с английски език", разказва млада абсолвентка.

По думите й тя се е изправила пред предизвикателство - първо не не намерила място там, където е смятала, че ще работи - в образователния сектор. "Там се бях насочила, там изпращах всичките си писма за кандидатстване", разказва младата жена.

"Така че разочарованието, първо, че дори на мястото на работа, за което сте били подготвяни, когато сте били в университета, всъщност може да няма място вас, е голям шок", споделя тя.

"Моят опит с търсенето на работа в Замбия беше много предизвикателен, точно както е в повечето африкански страни. Тук, в Замбия, когато търсите работа, най-вече в частния сектор, откривате, че изискват определен опит, което е доста трудно за младите хора, защото те тъкмо излизат от училище и за да си намерят работа, се изисква петгодишен опит", разказва абсолвент.

"Въпросът би бил как да си позволим такова преживяване, ако сме просто току-що завършили, които се опитват да натрупат опит, така че това е едно от предизвикателства, другото предизвикателство може да бъде липсата на самата възможност", добавя той.

По думите му има много малко възможности за работа в Африка и Замбия, както и набиране на хора от определена професия като учители и здравни работници, което оставя много хора, които не са в тези области с много малко пари.
Voice of America (VOA)