/ iStock/Getty Images
Преговарящите по иранската ядрена програма ще се срещат в четвъртък във Виена след месеци на застой, за да се опитат да възобновят процеса и да спрат бързия технологичен напредък на Техеран, предаде Франс прес.

За първи път от март насам всички страни (Иран, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия) ще срещат, с участието и на САЩ, за да спасят "агонизиращото" споразумение от 2015 г., чиято цел беше да попречи на Ислямската република да се сдобие с ядрено оръжие.

Този нов кръг от преговорите, започнали през април 2021 г., "би могъл да даде възможност за коригиране на целите и за придаване на нов тласък, необходим за пресичането на финиша", каза за АФП Ели Геранмайе, анализаторка в Европейски съвет за външна политика (ЕСВП).

На път за австрийската столица водачът на иранския преговорен екип Али Багери призова САЩ "да използват тази благоприятна възможност да действат отговорно".

Иран: Ако искаме можем да направим атомна бомба

Очаква се разговорите да се водят в двореца "Кобург" под егидата на координатора на Европейския съюз Енрике Мора, който ще има задачата да осъществява "совалка" между американската делегация и останалите участници.

Пратеникът на Вашингтон Робърт Мали, когото също очакват във Виена, обикновено отсяда в друг хотел в района, тъй като Техеран не желае пряк контакт. В съобщението, в което обяви пътуването си, той охлади ентусиазма.

"Очакванията ни са премерени, но САЩ са готови добросъвестно да се опитат да постигнат споразумение. Скоро ще разберем дали и Иран е готов за същото", написа той в Туитър. След провала на преговорите между американците и иранците в Катар в края на юни ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел представи на 26 юли проект за компромис и призова страните да го приемат, за да се избегне "опасна криза".

Иран също предложи идеи и се надява те да бъдат обсъдени на този кръг от преговори, отбеляза вчера говорителят на външното министерство Насер Канани.

Европейски дипломат, базиран във Виена, приветства "срещата, която изразява волята на всички да продължат да вървят напред". "Това е нещо положително, но в същото време няма абсолютно никакви гаранции", предупреди той.
БТА