/ Istock

Според глобален анализ зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч.

Изследователите твърдят, че заключването за COVID-19 е имало отрицателно въздействие върху зрението, тъй като децата са прекарвали повече време пред екраните и по-малко време на открито.

Проучването предупреждава, че късогледството, или миопията, е нарастващ проблем за здравето в световен мащаб, който до 2050 г. ще засегне още милиони деца.

Най-високи са показателите в Азия - 85 % от децата в Япония и 73 % в Южна Корея са късогледи, а в Китай и Русия са засегнати повече от 40 %.
Парагвай и Уганда имат едни от най-ниските нива на късогледство - около 1%, а Обединеното кралство, Ирландия и САЩ - около 15%.

В проучването, публикувано в British Journal of Ophthalmology, са разгледани изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента.

Анализът на числата показа, че късогледството се е утроило между 1990 и 2023 г. и е достигнало 36 %.
Според изследователите това увеличение е „особено забележимо“ след пандемията от COVID-19.

Късогледството обикновено започва в началното училище и има тенденция да се влошава, докато окото спре да расте на около 20-годишна възраст.

Има фактори, които го правят много по-вероятно - животът в Източна Азия е един от тях.

Това се дължи и на генетиката - чертите, които децата наследяват от родителите си - но има и други фактори, като например особено ранната възраст (две години), на която децата започват образованието си в места като Сингапур и Хонконг.

Това означава, че през ранните си години те прекарват повече време, съсредоточавайки се върху книгите и екраните, което натоварва очните мускули и може да доведе до късогледство, сочат изследванията.

В Африка, където училищното образование започва на шест-осемгодишна възраст, късогледството е седем пъти по-рядко срещано, отколкото в Азия.

„Появяващите се данни предполагат потенциална връзка между пандемията и ускореното влошаване на зрението сред младите хора“, пишат изследователите.

До 2050 г. късогледството може да засегне повече от половината тийнейджъри по света, прогнозират изследователите.

Момичетата и младите жени вероятно ще имат по-високи нива на заболеваемост от момчетата и младите мъже, тъй като те са склонни да прекарват по-малко време в дейности на открито в училище и у дома, когато пораснат, сочи проучването. Растежът и развитието на момичетата, включително пубертетът, започват по-рано, което означава, че при тях късогледството също се проявява по-рано.

Въпреки че до 2050 г. се очаква Азия да бъде с най-високи нива в сравнение с всички останали континенти, с близо 69% късогледство, развиващите се страни също могат да достигнат 40%, казват изследователите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БГНЕС