/ iStock/Getty Images
Поредицата от нови споразумения, които засилват енергийните връзки на Унгария с Русия, само ще удължат войната в Украйна, предупреди високопоставен представител на Киев и призова Брюксел да блокира споразуменията.

"Ако сте гледали видеото, в което руснаци отрязват главата на украински войник - унгарците плащат за ножа", заяви Олег Устенко, икономически съветник на президента Володимир Зеленски, пред „Политико”.

Клип, който изглежда показва екзекуцията на украински военнослужещ, разпространен в интернет, предизвика изумление през последните дни, а Зеленски описа като "зверове"руските войници, за които се твърди, че са извършили убийството.

"Трябва да си напълно сляп, за да не виждаш какви престъпления подкрепяш. Купуването на повече газ от руснаците означава, че им предоставяте повече възможности за ескалиране на войната", добави Устенко.

Министерството на външните работи и търговията на Унгария не отговори веднага на молбата за коментар.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто подписа във вторник в Москва редица енергийни споразумения, включително едно с държавния енергиен гигант "Газпром", което ще позволи увеличаване на вноса на газ. Популисткият министър-председател Виктор Орбан поддържа близки отношения с руския президент Владимир Путин, а Будапеща последователно се противопоставя на налагането на санкции на Русия в отговор на бруталното й нахлуване в Украйна.

Будапеща вече получава 4,5 млрд. куб. м газ годишно по силата на съществуващ дългосрочен договор с компанията, а новото изменение ще позволи доставките на още по-големи количества при необходимост. Цената ще бъде ограничена до 150 евро за кубически метър, като всички плащания над тази сума ще бъдат отложени за по-късна дата.

"Сигурността на енергийните доставки на Унгария изисква непрекъснат пренос на газ, нефт и ядрено гориво", заяви Сиярто на пресконференция след разговорите. "За да бъдат изпълнени тези три условия, унгарско-руското сътрудничество в областта на енергетиката трябва да бъде непрекъснато. То няма нищо общо с политическите предпочитания."

Двамата се споразумяха също така, че Русия ще продължи да доставя нефт по тръбопровод в Унгария.

Двете страни ще внесат промени и в договора, по силата на който Русия модернизира унгарската атомна електроцентрала "Пакш", като Сиярто осъди "незаконните", според него, усилия за блокиране на ядреното сътрудничество между двете страни.

Това споразумение трябва да бъде одобрено от Брюксел и Сиярто предупреди: "Надяваме се, че Европейската комисия не желае да изложи на риск дългосрочните енергийни доставки на Унгария."

Устенко иска ЕС да се намеси и да "окаже целия възможен натиск" върху Будапеща, за да предотврати предоставянето на повече пари в замяна на енергията на Москва.

"Унгария получава финансова подкрепа от Брюксел, така че това е чудесен инструмент, който може да бъде използван незабавно", каза той. "Те го правят за сметка на всички. Опитват се да получат тези сравнителни предимства, защото продължават да си сътрудничат с режима в Кремъл".

Комисията вече е блокирала по-голямата част от финансирането от ЕС за Будапеща заради опасенията, че правителството на Орбан отстъпва от демократичните правила на блока.

ЕС наложи ембарго върху превозван с танкери руския нефт, , и редица други видове износ на изкопаеми горива, но суров петрол, доставян по тръбопроводи, както и природен газ, не са санкционирани.

Доставките на руски газ за страни като Германия, Полша и Финландия са намалели до нула, а потоците към други пазари са намалени рязко; от ноември Москва осигурява само около 13% от природния газ на блока, в сравнение с 36% през февруари миналата година.

Въпреки това Унгария, най-прокремълската държава от ЕС, е изключение, тъй като получава около 80 % от своя газ от Русия. 
БГНЕС