Русия подготвя нова масирана ракетна атака срещу цели в Украйна, заяви говорителката на Южното командване на украинската армия, като се позова на маневри от страна на руския Черноморски флот, предаде ДПА.

По-голямата част от флота се е завърнала в базите си и това предполага подготовка за нов ракетен удар, заяви Наталия Гуменюк пред украинската телевизия. Откакто руските сили започнаха кампания на ракетни атаки срещу украински градове и инфраструктура през октомври, те изстрелват повечето крилати ракети от военни кораби в Черно море и в Каспийско море или от стратегически бомбардировачи.

Гуменюк каза, че в момента само 10 руски кораба са все още в открито море, а обикновено техният брой е значително по-голям, като повечето от тях са подводници. "Те демонстрират сила за известно време в открито море, демонстрират своето присъствие и контрол над ситуацията и след това отплават към базите, където обикновено се подготвят за маневри за масирана ракетна атака", заяви говорителката.

Руските ракетни атаки сериозно засегнаха електрозахранването в Украйна, както и други комунални услуги. Милиони хора останаха без ток, отопление и вода за продължителни периоди от време през дългите зимни нощи. Атаките неколкократно поразиха жилищни сгради, като последният случай беше на 14 януари в град Днепър, където загинаха 45 души и 80 пострадаха.

По-рано украинският министър на отбраната обвини Русия, че подготвя нова голяма офанзива за 24 февруари - годишнината от началото на инвазията. Според Алексий Резников близо 500 хиляди войници са били мобилизирани за тази цел.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна каза, че не е чувал да се планират на официално ниво някакви прояви по случай годишнината от началото на руската инвазия в Украйна, предаде ТАСС.

"Не ми е известно да се планират някакви прояви", каза говорителят в отговор на журналистически въпрос.

Журналистите обърнаха внимание на Песков на думите на руския външен министър Сергей Лавров, който отбеляза по-рано, че Москва ще направи всичко планираните за края на февруари "антируски сбирки" да не бъдат единствените прояви във фокуса на вниманието на международната общност. Така министърът коментира инициативата на Украйна за провеждане на 24 февруари на среща на върха, посветена на мира.

В отговор на въпрос за какво става дума и кога може да се състоят подобни прояви, Песков посъветва журналистите "да се обърнат към външното министерство".
Владимир Арангелов, БТА