/ iStock/Getty Images
Турция ще продава въоръжени дронове на Малайзия, след като Turkish Aerospace Inc. (TUSAŞ) спечели търга за безпилотни летателни апарати на югоизточната азиатска държава, съобщи вестник „Milliyet“.

"TUSAŞ остави зад гърба си две китайски компании", съобщи вестникът.

Министърът на отбраната на Малайзия Хишамуддин Хюсеин обяви победителя в търга късно на 17 октомври. Посочвайки дотогавашния интерес на Малайзия към китайските безпилотни летателни апарати, Мархалим Абас, малайзийски журналист и експерт по отбранителни новини, заяви: "Китайските безпилотни летателни апарати не оправдаха очакванията на малайзийските служители".

Като похвали възможностите на турските безпилотни летателни апарати, Абас намекна, че някои други държави, използващи китайски безпилотни летателни апарати, "може да се насочат към Турция", както направи Малайзия.

По официални данни стойността на световния пазар на въоръжени дронове е около 12 млрд. долара и се очаква да достигне около 30 млрд. долара през 2029 г.

През предходните месеци китайските телевизионни канали излъчваха новини за успеха на турските въоръжени дронове и приветстваха Селчук Байрактар, председател на управителния съвет на турската технологична фирма Baykar, като "турския Стив Джобс", визирайки основателя на мобилните телефони Apple.
Дроновете Bayraktar TB2 на Baykar са били използвани от много държави по света в различни конфликти, като войната в Нагорни Карабах през 2020 г., войната в Украйна и войната в Тиграй.

Основана през 1973 г., TUSAŞ е технологичен център в областта на проектирането, разработването, производството, интеграцията на аерокосмически системи, модернизацията и следпродажбената поддръжка в Турция.

 
БГНЕС