/ / iStock/Getty Images
Над 2 милиарда души по света все още нямат достъп до безопасна питейна вода, сочи доклад на ООН, цитиран от ДПА. 

От началото на 21 в. е постигнато значително подобрение. От 2000 г. 1,8 млрд. души са получили достъп до основни услуги за доставка на питейна вода, до която могат да стигнат с до 30 минути ходене пеша, пише в публикувания съвместен доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Световната здравна организация (СЗО).

/ iStock/Getty Images

2,2 млрд. човека обаче все още нямат достъп до безопасна питейна вода. Сред тях са 785 млн. души, които не разполагат със защитен водоизточник на разстояние половин час от дома си. Необработени надземни води пият 144 млн. души. 

Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.

Много болести като диария, холера, тиф и хепатит А може да бъдат изкоренени, ако всички имат достъп до чиста питейна вода и тоалетни с безопасно управление на отпадъците, отбелязва здравната организация. Случаите на вътрешни паразити и бактериални очни инфекции също ще бъдат намалени. 

/ iStock/Getty Images

Докладът отчита също, че 4,2 млрд. души нямат достъп до тоалетни, от които отпадъците се извеждат безопасно. На открито по нужда все още ходят 673 млн. човека, което е 9% от световното население при 21% през 2000 г. 

Последиците от глобалното затопляне в снимки

/ iStock/Getty Images

В 39 страни обаче броят на хората без тоалетни на практика се е увеличил, най-вече в Субсахарска Африка, където се наблюдава значително нарастване на населението. Освен това 3 млрд. души са лишени от основни хигиенни услуги. По дефиниция това включва тоалетна, която не се споделя с други домакинства, и възможност за миене на ръцете със сапун у дома. 
БТА