Светът реагира на ареста на Радован Караджич
Светът реагира на ареста на Радован Караджич / снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор на Международния трибунал за бивша Югославия Карла дел Понте не реагира по повод ареста на Радован Караджич, защото не й позволяват дипломатическите задължения, съобщи министерството на външните работи на Швейцария. Различни издания по цял свят обаче днес подробно разглеждат случая.

Като „съдебен и политически успех за ЕС“ окачествява британската преса ареста на сръбския лидер Радован Караджич. Вестник „Гардиън“ го нарича значителен успех за европейската политика на „мека сила“, състояща се в комбинация от сила и убедителност. „Файненшъл таймс“, от своя страна, счита, че арестът е стъпка напред по пътя към „създаването на правова държава и установяването на траен мир в разкъсаните от войната страни от бивша Югославия“.

Френската преса набляга не толкова на значението на самия арест, колкото на „залога за добра воля“, даден от Сърбия на Европа. Френските вестници единодушно смятат, че преследването на военнопрестъпниците трябва да продължи и отхвърлят „забравата като най-добра тактика“.

Следващата стъпка според европейските вестници, трябва да бъде предаването на Радко Младич, наречен „военното алтер его на идеолога Караджич“. За същото призова и министъра на външните работи на Канада Дейвид Емерсън. В изявление той приветства ареста на заподозрения във военни престъпления и бивш военен ръководител на босненските сърби Радован Караджич и поздрави сръбското правителство за съобразяването му с неговите "международни отговорности", предаде АФП.

Междувременно сръбският вестник "Блиц" твърди, че при арестуването му в понеделник вечерта Караджич казал, че съжалява, че не е издържал до края на тази година. „До тогава Международният трибунал в Хага щеше да бъде закрит и аз щях да съм спокоен до края на живота си", споделил пред следователя Караджич.