/ iStock/Getty Images
Европейско-японската сонда "Бепи Коломбо" тази нощ прелита край планетата Меркурий, съобщи Би Би Си.

Тя се движи прекалено бързо, за да навлезе в орбита и ще прелети край планетата. Гравитацията на Меркурий обаче ще забави малко движението ѝ. След няколко прелитания през следващите години "Бепи Коломбо" през 2025 г. ще се стабилизира около Меркурий.

Първото максимално доближаване е в 2,34 ч българско време в събота. Траекторията на сондата ще я отведе на 200 км от повърхността на планетата.

"Бепи Коломбо" ще прави снимки, но не и с висока резолюция. Те ще са черно-бели. Научните камери на апарата засега не работят, защото са прибрани на сигурно място вътре в него.
 
Следващите прелитания на "Бепи Коломбо" края Меркурий ще са през юни 2023, септември 2024 г., декември 2024 г. През януари 2025 г. ще се позиционира край планетата. Научните наблюдения ще започнат през 2026 г.Мисията всъщност се състои от два апарата - единият на Европейската космическа агенция, а другият на Япония. Те ще се разделят, когато достигнат орбита край Меркурий. Европейският ще картографира терена на планетата и ще събира данни за структурата и състава на повърхността и вътрешността ѝ. Японският ще изследва магнитното ѝ поле и взаимодействието му със слънчевия вятър.
БТА