/ iStock/Getty Images
В присъствието на премиерите на Сърбия Ана Бърнабич и на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, министърът на транспорта и съобщенията на Република Северна Македония Благой Бочварски и сръбският министър на строителството, трафика и инфраструктурата Горан Весич са подписали в Белград Меморандум за сътрудничество за изграждането на високопроизводителна железопътна мрежа Скопие-Ниш-Белград, като част от железопътен Коридор 10.

„Когато говорим за сътрудничество, потвърждаваме, че нашият фокус трябва да остане Европейският съюз, защото там е мястото на страните от Западните Балкани. Имаме
подчертана европейска ориентация, ориентирани сме към реформи и сме готови да допринесем за международното сътрудничество във всички области. Този меморандум за сътрудничество се отнася за железопътната линия, която трябва да свързва Атина-Солун-Скопие-Ниш-Белград-Загреб-Любляна-Залцбург. Става въпрос за железопътна линия, която трябва да бъде изградена с дължина около 50 километра на територията на Република Северна Македония в първата фаза, а намерението е Коридор 10 да бъде напълно изграден с нова железница, която ще бъде от Скопие до Солун, след това от Солун до Пирея и Атина. Коридор 10 е важен европейски коридор за нас и реконструкцията му е повече от необходима, за да запазим конкурентната позиция в региона и като цяло да развием целия регион чрез високоскоростната железница.”, е посочил Ковачевски на съвместната пресконференция с премиера на Сърбия, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие.

Скоростта на влаковете по тази железопътна линия ще бъде най-малко 160 км/ч, а в следващите две седмици правителствата на двете държави ще сформират работна група, която ще подготви план за дейностите за реализацията на проекта. 

По време на посещението си в Сърбия Димитър Ковачевски и Ана Бърнабич са провели среща, на която са приветствали „отличното развитие на двустранните отношения” и са посочили, че "просперитетът и стабилността на целия регион, както и неговата европейска интеграция се основават на добрите двустранни отношения, поради което е изключително важно двете страни непрекъснато да работят върху тях, преодолявайки всички различия”.

На срещата, с конкретни планове, са били обсъдени и предстоящите дейности за разширяване на сътрудничеството в областта на инфраструктурата, пише в съобщението.