/ Istock
В понеделник Съединените щати посочиха с пръст Иран като отговорен за няколко опита за хакерски атаки срещу президентските кампании на Доналд Тръмп и Камала Харис, включително тази, разкрита на 10 август от екипа на републиканския кандидат.

„Станахме свидетели на по-агресивни действия от страна на Иран по време на този изборен цикъл“, заявиха в съвместно изявление Федералната полиция (ФБР), Службата на директора на националното разузнаване (ODNI) и Агенцията за киберсигурност и сигурност (CISA).
„Това включва наскоро докладвани дейности, насочени към компрометиране на кампанията на бившия президент Доналд Тръмп, които разузнавателната общност приписва на Иран“, уточняват те.

Освен това американското разузнаване смята, че ирански агенти са се опитали да се свържат с „лица с пряк достъп до президентските кампании на двете партии“.

Предизборният щаб на Доналд Тръмп заяви на 10 август, че е претърпял хакерска атака, обвинявайки „чуждестранни източници“ в изтичане на вътрешна информация и досие на Джей Д. Ванс, кандидат за поста вицепрезидент на бившия президент-републиканец.
Специализираното издание „Политико“ по-рано съобщи, че е получила имейли с информация за кампанията на републиканеца от източник, който отказва да се разкрие.

Екипът на бившия републикански президент още тогава намекна, че Иран стои зад маневрата.

На 13 август предизборният екип на Камала Харис също каза, че е станал цел на чуждестранни хакери.

След това екип на Google, отговорен за анализа на онлайн заплахите, потвърди, че група хакери, свързани с Иран, APT42, са нападнали кампаниите на двамата кандидати, като са атакували личните имейл акаунти на техните сътрудници, но също така са се свързали с тях, представяйки се за журналисти .

Според Google, Групата APT42 е свързана с „Гвардейци на революцията“, идеологическата армия на Ислямска република Иран.
Microsoft също публикува доклад на 9 август, показващ, че Иран увеличава усилията си да осуети американските избори на 5 ноември чрез сайтове с фалшиви новини и кибератаки.

В изявлението си трите институции осъждат факта, че „Иран се стреми да посее раздор и да подкопае доверието в нашите демократични институции“.

Съединените щати предупредиха Техеран на 12 август за последиците от намесата в американските президентски избори, твърдейки, че разполагат с "редица инструменти, за да държат Иран отговорен "и желанието да ги "използват", ако е необходимо.

"Този подход не е нов. Иран и Русия са използвали тези хитрости не само в Съединените щати (...), но и в други страни по света", казват те.

През 2016 г. имейлите на Демократическата партия също бяха хакнати. Изтичането на информация разкри по-специално вътрешни разногласия относно Хилари Клинтън, която се изправи срещу Доналд Тръмп на изборите.

Милиардерът, победител в президентските избори същата година, беше критикуван, че е насърчил тази хакерска атака на данни, приписвана на Русия.

Впоследствие американското разузнаване заключи, че Русия е повлияла на изборите през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп, което републиканецът опровергава.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
АФП, БГНЕС