/ Thinkstock/Getty Images
Освен че придобиват постоянно нови ракети, самолети и танкове, въоръжените сили на Русия изграждат и специални формирования за водене на информационна война, обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Асошиейтед прес.
 
Агенцията отбелязва, че изявлението, направено пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, което идва на фона на твърденията на западни страни за руски хакерски атаки, е първото признание, че Русия разполага с такива сили.

Русия: Обвиненията на САЩ за хакерски атаки са любителски и емоционални
 
Обявявайки наличието на спецчасти за информационна война, генерал Шойгу отбеляза, че "пропагандата трябва да бъде умна, интелигентна и ефективна". Той не уточни каква ще бъде мисията на новите бойни подразделения.
 
О.з. генерал Владимир Шаманов, който оглавява комисията по отбрана в Държавната дума, също бе пестелив в описанието. Той каза пред агенция "Интерфакс", че частите за водене на информационна война трябва "да защищават интересите на националната отбрана и да участват в информационна война", както и да предотвратяват вражески кибератаки.
 
Виктор Озеров, председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, каза също пред "Интерфакс", че информационните войски ще бранят информационните системи на Русия от атаки на врага, но няма да извършват кибернападения в чужбина.

Тръмп: Постоянното говорене за руските кибератаки се превръщат в "лов на вещици"
 
Според о.з. генерал Леонид Ивашов, бивш началник на международния отдел в руското министерство на отбраната, страната трябва да разчита на силите за информационна война, за да отвръща на ударите на западната пропаганда.
 
"Ние трябва да спрем да се извиняваме и да принудим Запада де премине в отбрана, като извършваме операции за изобличаваме на неговите лъжи", каза той пред РИА "Новости", цитирана от АП.

Задава ли се "трета кибернетична" война между Русия и САЩ?
 
ТАСС отбелязва, че под "информационни операции" (ИО) военните разбират използване и управление на информационни и комуникационни технологии за постигане на превъзходство над противника. Според доктрината на САЩ ИО имат пет компонента: радиоелектронна борба; дезинформиране на противника с различни методи; "психологическа война" чрез пропаганда и контрапропаганда, включително в интернет и социалните мрежи; гарантиране на кибернетичната сигурност, защита на инфраструктурата и секретните данни; кибератаки срещу противника.
 
Според ТАСС координацията на ИО на американските въоръжени сили се извършва от Съвместния военен център за информационни операции (Joint Information Operations Warfare Center, JIOWC), базиран в Сан Антонио, щата Тексас. Освен Русия и САЩ, военни подразделения за водене на информационна война има в Италия и Китай, а такива се създават и във Франция, отбелязва агенцията.
БТА