Мали
Мали / iStock/Getty Images
Руски войници са разположени в град Тимбукту в северната част на Мали, за да обучават малийските сили. Те са настанени в база, освободена от френските войски миналия месец, съобщи говорител на малийската армия, предаде Ройтерс.

Правителството на Мали заяви миналия месец, че "руски инструктори" са пристигнали в страната, но Бамако и Москва досега са предоставили малко подробности за разполагането, включително за това колко са руските войници или каква точно е мисията им.

Мали отрича да има руски наемници

Пристигането на руснаците предизвика остри критики от страна на западните държави, начело с бившата колониална сила Франция. Според тях в състава на силите са включени наемници от частната военна компания "Вагнер", които са обвинявани в нарушаване на човешките права в други държави.

Правителството на Мали отрича това, като твърди, че руските войски са в страната по силата на двустранно споразумение. "Имахме нови придобивки на самолети и оборудване от тях (руснаците)", заяви говорителят на малийската армия пред Ройтерс. "Струва много по-малко да ни обучават на място, отколкото да ходим там", каза той, добавяйки, че не вижда нищо нередно в това.

Той не каза колко руснаци са били изпратени в Тимбукту.

Местни жители разказаха пред Ройтерс, че униформени руснаци са били видяни да се придвижват в града, но не могат да кажат колко са били те.

Руското министерство на отбраната не беше незабавно на разположение за коментар, допълва агенцията.

Пристигането на руските сили в Мали последва разполагане в няколко други горещи точки в Африка, което според анализатори е опит на Москва да възстанови влиянието си на континента след дълго отсъствие, откакто Съветският съюз се разпадна през 1991 г.

Франция помогна за отвоюването на Тимбукту от свързаните с Ал Каида екстремисти през 2013 г. Изтеглянето на Франция от града е част от значителното съкращаване на преди наброявалата 5000 души оперативна група в Сахел в Западна Африка, изпратена за борба с джихадистки групировки.
БТА