Мали
Мали / iStock/Getty Images
Правителството на Мали отрича присъствието на руски наемници в западноафриканската държава след като 15 западни страни обвиниха Русия в предоставяне на материална подкрепа за частни военни изпълнители, съобщи Ройтерс.

В четвъртък Франция, Канада и 13 европейски държави осъдиха Москва за улесняване на предполагаемото разполагане на наемници от подкрепяната от Русия група "Вагнер" в
в Мали,
където правителството се бори с ислямистки бунт.

Правителственият говорител Абдулайе Майга в изявление късно вечерта в петък отрече, че "елементи на частна компания в сферата на сигурността" са били изпратени в Мали. Той заяви, че присъствали "руски инструктори" като част от двустранното споразумение между Мали и Русия, които действали за "подсилването на оперативния капацитет на Националната отбрана и Силите за сигурност."

Ройтерс отбелязва, че не става ясно веднага кои са руските инструктори, нито точната им роля.

Рано в събота не е било възможно да се установи контакт за коментар с министерството на териториалната администрация и децентрализацията, допълва агенцията.

По-рано този месец Европейският съюз преустанови мисията си за обучение на войници в Централноафриканската република (ЦАР) поради опасения, че тя може да се окаже замесена в нарушения на международното право от страна на руски наемници, включително групата "Вагнер". Съединените щати, които наложиха санкции на "Вагнер" заради действията в ЦАР по-рано тази година, многократно са осъждали всяко потенциално разполагане на руски наемници в Мали.

Държавният департамент на САЩ заяви, че такова дислоциране ще струва на малийското правителство до 10 млн. долара месечно и допълнително ще дестабилизира страната, която се бори да се опази от ислямските бунтовници.

Руският президент Владимир Путин заяви, че групата "Вагнер" не представляват руската държава, и че частните военни имат право да работят навсякъде по света, стига да не нарушават руското законодателство.
БТА