Руди Джулиани – национален герой след 11 септември
Руди Джулиани – национален герой след 11 септември / снимка: БГНЕС
Руди Джулиани стана национален герой в дните след атентатите от 11 септември, но според експерти славата му на "Кмета на Америка" едновременно му дава най-голямото предимство и носи потенциална отговорност в кандидатирането му за Белия дом.

В навечерието на шестата годишнина от атентата срещу Световния търговски център експерти предупредиха, че границата между изтъкването на ролята на Джулиани след 11 септември като кмет на Ню Йорк и политизирането на извършеното от Ал Кайда нападение, отнело живота на 2750 души в града, е много тънка.

"Това е кметът на Америка, който се опитва да стане президентът на Америка", заяви за Джулиани Ли Мирингоф, директор на института Марист за проучване на общественото мнение, който прави анкети за кандидатурата на Републиканската партия за президентските избори през 2008 г.

"Когато първоначално се кандидатира това до голяма степен бе плюс, но ако има статут на основен претендент, всичко ще бъде гледано под микроскоп", заяви Мирингоф. "Някои хора приемат коментарите му за всичко, което е направил в качеството си на кмет, за малко попресилени".

Джулиани, известен със своето хладнокръвие и избухлив нрав като кмет, ухажва избирателите из страната с теми от националната сигурност и с приказки за създаване на силно управление.

Според критици присъствието на Джулиани е вдъхвало увереност след 11 септември, но той е направил грешки в подготовката на града за извънредни ситуации преди атентата. Те го обвиняват, че е пренебрегнал съветите на полицията и на експерти по сигурността, като е разположил градския център за управление при извънредни ситуации в сградата на Световния търговски център, срещу който бе извършен атентат през 1993 г. и който бе сред предполагаемите мишени.

Центърът за управление при извънредни ситуации трябваше да бъде изоставен след атентата на 11 септември 2001 г. и в резултат на това полицията и пожарникарите не можеха да координират издирването на хора и спасителните операции. Американският институт за стандарти и технология през 2005 г. заключи в доклад, че има вероятност спасителните екипи да са дали жертви заради липсата на комуникация.