/ Gulliver/Getty Images
Изборът на Доналд Тръмп на популисткия сенатор от Охайо Джей Ди Ванс за негов кандидат за вицепрезидент е още едно доказателство за твърдата позиция на САЩ спрямо Китай при втора администрация на Тръмп, смятат анализатори, предаде Reuters.

Ванс, който малко след избора си в понеделник нарече Китай „най-голямата заплаха“, пред която са изправени Съединените щати, споделя убеждението на републиканския кандидат, че възходът на Китай като световна фабрика е съсипал американския производствен сектор.

В понеделник, говорейки пред Fox News, Ванс, който се противопостави на финансирането от САЩ на защитата на Украйна от руската инвазия, заяви, че Тръмп ще даде приоритет на преговорите за прекратяване на тази криза, за да могат САЩ да се съсредоточат върху „истинския проблем“ с Китай.

„Това е най-голямата заплаха за страната ни, а ние сме напълно разсеяни от нея“, каза Ванс за Китай.

Перспективата за засилване на търговското напрежение при втора администрация на Тръмп засегна силно китайските пазари през последните два дни, като някои анализатори посочиха като причина избора на Ванс за кандидат-президент.

Коментарите му предизвикаха и реакция от страна на Пекин, който по принцип се стреми да се дистанцира от политическата реторика около президентските кампании в САЩ.

„Винаги сме били против това САЩ да превръщат Китай в тема по време на избори“, заяви говорителят на външното министерство Лин Цзян пред репортери в Пекин във вторник.

Тръмп започна търговска война срещу Китай, докато беше в Белия дом, а като кандидат тази година бившият президент предложи да наложи мита от 60% или по-високи за всички китайски стоки.

В американската политическа система вицепрезидентите обикновено имат ограничено пряко влияние върху външната политика. 39-годишният Ванс подчерта ролята на подкрепа, която би играл за Тръмп, ако спечели изборите. 

„Трябва да сте човек, на когото той може да се довери, на когото може да разчита, за да постигне действително напредък в дневния ред“, каза той за вицепрезидентския пост.

След като служи като морски пехотинец, учи в юридическия факултет на Йейл и работи като рисков капиталист в Сан Франциско, Ванс стана известен благодарение на книгата си от 2016 г. „Hillbilly Elegy“, в която изследва проблемите на родния си град и се опитва да обясни популярността на Тръмп сред обеднелите бели американци.

„Вчерашните забележки на Ванс бяха в пълно съответствие с изразените от Тръмп възгледи, а на Тръмп това му харесва“, казва Джеф Мун, търговски консултант и бивш помощник на търговския представител на САЩ за Китай.

По отношение на Китай Ванс ще има голяма подкрепа сред републиканското ръководство в Конгреса.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън също определи страната като най-голямата външна заплаха за САЩ и заяви, че Пекин използва „всяко кътче в нашата финансова и икономическа система“.

Ванс определи допускането на Китай в Световната търговска организация през 2001 г. като „катастрофа“.

Във Вашингтон има широко двупартийно съгласие по отношение на Китай. Президентът демократ Джо Байдън до голяма степен запази митата на своя предшественик и увеличи други.

Тръмп се опитва да си припише заслугите за тарифната политика, докато двамата се подготвят за реванш на президентските избори през ноември, а републиканците критикуват усилията на Байдън да намали напрежението с Пекин през последната година.

Клео Паскал, старши научен сътрудник в мозъчния тръст „Фондация за защита на демокрациите“, заяви, че коментарите на Ванс за Китай са показателни.

„Неговата книга е хроника на изкормването на американското производство и на наркоманията, като и двете са поне изострени от КНР (Китайската народна република)“, каза тя.

„В администрацията на президента Тръмп ще има много хора, които ще приемат, че КНР иска сериозно да отслаби Съединените щати“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters