/ iStock
Какво представляват космическите оръжия?

Космическите оръжия са оръжейни системи, които или са разположени на Земята и са насочени към цели в Космоса, или са разположени на космическите станции или пък по космически ракети и могат да атакуват както цели на Земята, така и в самия Космос.

Най-популярните са т.нар. "сателити убийци" - сателити, които са пуснати в орбита и са предназначени да унищожават други ракети, пише Deutsche Welle.

За какво могат да се използват космическите оръжия?

Възможни са различни приложения на тези оръжия. Много от тях обаче все още не са технически издържани. Настоящата дискусия за възможните руски планове за разработка на космически оръжия се отнася конкретно за противоспътниковите оръжия. Те са известни още като оръжия "ASAT" ("антиспътникова дейност" в превод от английски - "anti satellite activity"). Тези оръжия, които често са във формата на спътник, са предназначени да унищожават други спътници в Космоса: например шпионски спътници или спътници, които подпомагат военни операции на Земята (които сами по себе си не се наричат "космически оръжия").
Съвременните военни действия, например в Украйна, вече са немислими без използването на спътници. Те предоставят на армията изображения от Космоса за броени секунди, а комуникацията в армията или навигацията на сложните оръжейни системи едва ли биха били възможни без спътници. Затова всеки, който атакува сателитите на своя противник, може да му нанесе големи щети.

Нов ли е дебатът за космическите оръжия?

Още в края на 1950-те, когато полетите в Космоса бяха в самото си начало, американците експериментираха с оръжия, изстрелвани от големи височини от бомбардировачи - с идеята да поразяват сателити. Те обаче бяха много неточни.

Кремъл: Не разработваме нови космически оръжия, както твърди Белият дом

И в Съветския съюз бързо става ясно, че чуждите сателити могат да представляват опасност за сигурността. Но в СССР тестовете на такива оръжия през 1960-те години си остават на ниво експеримент. През 80-те години на миналия век Студената война е достигнала своя пик - надпреварата във въоръжаването между суперсилите САЩ и Съветския съюз. И двата лагера възобновиха изследванията на космически оръжия и разработиха прототипи, които в крайна сметка се оказаха много скъпи.

И в миналото, и днес рисковете от космически оръжия са поводи за дискусии. Например поради факта, че отломките от един разрушен сателит могат да навлязат в орбитата на Земята и да причинят сериозни щети. През ноември 2021 година Международната космическа станция временно беше изложена на опасност точно заради отломки от стар съветски сателит, който Русия умишлено свали.

Какво казва международното право за използването на тези оръжия?

След поредица от резолюции на ООН през 1967 година е подписан т.нар. "Договор за Космоса". Той е ратифициран от САЩ и Съветския съюз, както и от други държави. Очевидно още тогава всички страни бързо са осъзнали, че използването на космическите полети за военни цели крие поне толкова рискове, колкото и ползи.

Наред с други неща, "Договорът за космоса" забранява разполагането на ядрени оръжия в космическото пространство. Не се допуска и създаването на военни бази на небесните тела. Всичко това силно ограничава използването на космически оръжия - както мнозина с право твърдят.

Каква е ситуацията с космическите оръжия, за които САЩ твърди, че се разработват от Русия?

Според Белия дом Русия разработва военни способности, които да могат да бъдат използвани срещу спътници в Космоса. Оръжието обаче не е в готовност за използване и не може да причини преки физически щети на Земята, съобщи правителството на САЩ. Въпреки това то определи информацията като тревожна.
Руското правителство отхвърли тези съобщения като "злонамерени" и "неоснователни". Според Москва правителството на САЩ използва тези обвинения, за да окаже натиск върху опозиционните републиканци в Конгреса да одобрят новия милиарден пакет от помощи за Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Deutsche Welle