Путин подписа спорния закон за митингите
Путин подписа спорния закон за митингите / Reuters

Руският президент Владимир Путин подписа спорния закон за митингите, в който се увеличават глобите за участие в неразрешени демонстрации и за нарушения по време на демонстрации. Законът беше приет по-рано тази седмица от руския парламент.

При подписването на закона Путин заяви, че гражданите трябва да имат правото да изразяват свободно волята си, но не и да накърняват правата на другите, които трябва да бъдат защитени от проявите на радикализма, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Президентът подчерта, че руският закон за демонстрациите не съдържа по-сурови разпоредби от тези, заложени в европейските закони. Той посочи, че ако в бъдеще възникне необходимост, законът може да бъде променен.

Според закона глобите за нарушения на митингите се увеличават за физически лица на 300 000 рубли, а за длъжностни лица на 600 000 рубли.

Въвежда се наказание от 20 до 200 часа безвъзмезден общественополезен труд, който може обаче да се упражнява само до 4 часа дневно извън основната работа или обучение на наказаното лице.

В закона са дефинирани и забрани за участие в митинги на хора с маскирани лица, на пияни или на хора, носещи алкохол със себе си, както и на хора, носещи средства за самоотбрана.

Говорителят на президента Дмитрий Песков посочи, че в събота законът ще бъде обнародван в руския държавен вестник и голяма част от него ще влезе в сила веднага след публикуването. Но някои разпоредби, като например тези за принудителния труд, ще влязат в сила на 1 януари 2013 г.