/ iStock/Getty Images
Студенти и противници на правителството на Тайланд се събраха пред Големия дворец в Банкок, за да поискат от изпълнителната власт реформа на Конституцията, разпускането на настоящия парламент и провеждането на демократични избори, съобщава „Дойче Веле“.

Полицията изчислява присъствието на около 5000 души в ранния следобед, но броят на участниците нараства с всяка минута, тъй като хората продължават да пристигат на мирния протест, който се очаква да продължи до неделя.

Тайланд превръща затворите си в туристически атракции

Организаторите се надяват да достигнат 50 000 души, което би станало най-голямата демонстрация след преврата през 2014 г. Властите разположиха сили за сигурност в старата част на града, за да се опитат да контролират тълпата.

Протестното движение, организирано главно от различни студентски групи, включва сред исканията си реформа на Конституцията и разпускането на Парламента, който те считат за наследник на старата военна хунта (2014-2019 г.), както и намаляване на силата и влиянието на армията в политиката.

Най-сериозното искане, обаче е да се ограничи властта на монархията, да се подложи на по-строг конституционен контрол и се прекрати законът за неприкосновеност на величието, който наред с други мерки предвижда до 15 години затвор за всеки, който критикува кралското семвейство.

Настоящият крал не е наследил харизмата или уважението, с които баща му, покойният Бхумибол Адунядет се ползваше, а и прекарва голяма част от годината в Германия, където живее със съпругата си, кралица Сутида и втората си съпруга.
БГНЕС